Κόσμος

Λιβύη: Μήνυμα από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων

Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους το βράδυ της Πέμπτης να ανασταλούν οι εχθροπραξίες «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ.

«Παροτρύνουν επίσης τους ξένους παράγοντες να τερματίσουν όλες τις επεμβάσεις και να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Λιβύη

Η Λιβύη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις και αγώνες για εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της τον έλεγχο της χώρας από το 2015, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που ιδρύθηκε δυνάμει μιας συμφωνίας που είχε υιοθετήσει ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά) και μια ανταγωνιστική της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία εκπροσωπεί de facto ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Η Ρωσία υποστηρίζει, όπως και η Αίγυπτος (κυρίως) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες αναμετρώνται με δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται στρατιωτικά όλο και περισσότερο από την Τουρκία.

click4more: Αυτές είναι οι χώρες που διεκδικούν την προεδρία του Eurogroup

Το Παρίσι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του, κατηγορείται από την Άγκυρα και αναλυτές ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τη Δευτέρα το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, κάνοντας λόγο περί νέας απόδειξης του «εγκεφαλικού θανάτου» του NATO.

Προχθές Τετάρτη ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τρίπολη, και ο επικεφαλής της ΚΕΣ, ο Φάγεζ ας Σάρατζ, είχαν ήδη καλέσει να τερματιστούν οι «ξένες επεμβάσεις» στην εμπόλεμη χώρα, όπως εξάλλου και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καθ' οδόν ο Ζελένσκι προς την Άγκυρα για συνάντηση με Ερντογάν - «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνομιλίες σχετικά με τον τριετή και πλέον πόλεμο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν στη Γαλλία όταν καταπλακώθηκαν από έναν παλιό πέτρινο τοίχο
Το συνδικάτο οικοδόμων απηύθυνε έκκληση για «ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας», υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε εργασιακούς χώρους
Γαλλικό ασθενοφόρο