Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: «Δεν μας έδιωξε ο πόλεμος, θα μας διώξει ο Τραμπ;» απαντούν οι κάτοικοι στο σχέδιο «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»

Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της περιοχής έχει προκαλέσει κύμα οργής και αντιδράσεων

Η πρόταση που έκανε χθες (04.02.2025) ο Ντόναλντ Τραμπ, για να ελέγξουν οι ΗΠΑ την Λωρίδα της Γάζας με ταυτόχρονη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και έχει απορριφθεί τόσο από διεθνείς όσο και από περιφερειακές δυνάμεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι καταδίκασαν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ και δεσμεύονται ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τα ερείπια των σπιτιών τους στην Λωρίδα της Γάζας, που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

«Ο Τραμπ μπορεί να πάει στον διάολο, με τις ιδέες του, τα χρήματά του και τις πεποιθήσεις του. Δεν πάμε πουθενά. Δεν είμαστε μέρος της περιουσίας του», δήλωσε ο Σαμίρ Αμπού Μπασέλ από την Πόλη της Γάζας μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Εάν θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση αυτή, θα πρέπει να πάρει τους Ισραηλινούς και να τους βάλει σε μια από τις πολιτείες (στην Αμερική). Αυτοί είναι οι ξένοι, όχι οι Παλαιστίνιοι. Η γη αυτή ανήκει σε εμάς», δήλωσε ο Μπασέλ, πατέρας πέντε παιδιών, που έχει εκτοπιστεί από το σπίτι του κοντά στην Τζαμπάλια στο βόρειο άκρο της Γάζας.

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι αφού ο πόλεμος και οι βόμβες δεν κατάφεραν να τους διώξουν από τη Γάζα, δεν θα καταφέρει να το κάνει ούτε ο Τραμπ. «Μίλησε με τέτοια έπαρση … μπορεί να μας δοκιμάσει, και σύντομα θα δει ότι αυτά που φαντάζεται δεν λειτουργούν με εμάς», δήλωσε ο Αμπού Μπασέλ.

ISRAEL PALESTINIANS GAZAREUTERS/Kent Nishimura

Καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονταν στην Γάζα, οι Παλαιστίνιοι φοβούνταν ότι θα υποστούν ακόμα μία «Νάκμπα», ή καταστροφή, σε μια περίοδο κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τα σπίτια τους στον πόλεμο που οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Τώρα φοβούνται έναν ακόμα γύρο εκτοπισμού.

«Δεν θα αφήσουμε τις περιοχές μας, δεν θα επιτρέψουμε μια δεύτερη Νάκμπα. Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να επιτρέψουν μια δεύτερη Νάκμπα», δήλωσε η Ουμ Ταμέρ Τζαμάλ, μια 65χρονη μητέρας έξι παιδιών, στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

ISRAEL PALESTINIANS GAZAREUTERS/Amir Cohen

«(Ο Τραμπ) είναι τρελός. Δεν αφήσαμε τη Γάζα με τους βομβαρδισμούς και την πείνα, πώς σκοπεύει τώρα να μας πετάξει έξω; Δεν πάμε πουθενά», δήλωσε η ίδια από την Πόλη της Γάζας.

Αντιδράσεις από την πρόταση Τραμπ

Την πρόταση του Τραμπ έσπευσαν να καταδικάσουν διεθνείς δυνάμεις καθώς και ηγέτες των Παλαιστινίων. Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς και η αντίπαλή της ισλαμιστική οργάνωση, Χαμάς, ένωσαν τις φωνές τους απορρίπτοντας την πρόταση, λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο κατάληψης του παράκτιου εδάφους και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν «τη γη τους, τα δικαιώματα και τους ιερούς τους τόπους, και ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ISRAEL PALESTINIANS GAZAREUTERS/Hatem Khaled

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, είπε ότι η δήλωση του Τραμπ για ανάληψη του ελέγχου του θύλακα είναι «γελοία και παράλογη». «Κάθε ιδέα αυτού του είδους είναι ικανή να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Χαμάς διατηρεί τη δέσμευσή της στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ και τη διαπραγμάτευση της επόμενης φάσης.

Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οικογένειες που κάθονται δίπλα στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου δήλωσαν ότι περιμένουν να ξαναχτιστούν τα σπίτια τους, όχι να εκδιωχθούν από αυτά.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Τραμπ, ο Αχμέντ Σαχίν δήλωσε: «Κατά πρώτον, βοηθήσατε το Ισραήλ σε αυτή την καταστροφή που βλέπουμε εδώ. Άρα, πρέπει να ξαναχτίσετε για εμάς ενώ είμαστε σε αυτή τη γη. Δεν μπορείτε να λέτε ότι πρέπει να φύγουμε για να ξαναχτίσετε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο - «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο»
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης 10
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι