Πέμπτη, 30 Μαΐ
21oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: Ούτε ανακωχή ούτε απελευθέρωση ομήρων σήμερα – Αναβάλλεται για αύριο η συμφωνία

Λωρίδα της Γάζας: Ούτε ανακωχή ούτε απελευθέρωση ομήρων σήμερα – Αναβάλλεται για αύριο η συμφωνία

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με την Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ισραηλινές αρχές.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι ανέφερε σε δελτίο τύπου πως «οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς συνεχίζονται ασταμάτητα».

Το δελτίο τύπου ήρθε την ώρα που η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει την Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους 50 ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του νέου ξεσπάσματος των συγκρούσεων, έναυσμα των οποίων ήταν η επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, με 1.200 νεκρούς (σύμφωνα με το Ισραήλ).

Άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις