Κόσμος

Λούβρο: Τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην κλοπή του αιώνα – Πληροφοριοδότη μέσα από το μουσείο βλέπουν οι αρχές

Τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για τη θεαματική κλοπή στο μουσείο του Παρισιού - Άφαντοι παραμένουν οι δράστες

Σε πλήρη εξέλιξη το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών που με μεγάλη άνεση μπήκαν το μεσημέρι της Κυριακής (19.10.2025) από το παράθυρο μέσα στο μουσείο του Λούβρου και έκλεψαν ανεκτίμητα κοσμήματα του γαλλικού στέμματος πριν τραπούν σε φυγή με τις μοτοσικλέτες τους. Η διάρρηξη δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τα κενά ασφαλείας του πασίγνωστου μουσείου του Παρισιού.

Άλλωστε η συγκεκριμένη διάρρηξη έγινε από επαγγελματίας, σχολιάζουν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι δράστες γνώριζαν κάθε τετραγωνικό μέτρο του Λούβρου, ήξεραν πότε και πώς θα μπουν σε αυτό και τι ακριβώς έχουν να αντιμετωπίσουν παρά την αστυνομική δύναμη που προφυλάσσει καθημερινά το μουσείο τόσο εντός όσο και εκτός του.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα για την ιστορική αλλά και θεαματική διάρρηξη, υποπτεύονται πως κάποιος με καίρια θέση στο Λούβρο, έδωσε πληροφορίες στους 4 δράστες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποιον ύποπτο στο κάδρο τους.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της διάρρηξης:

Οι διαρρήκτες χτύπησαν περίπου στις 9:30, όταν το μουσείο του Λούβρου είχε ήδη ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Μάλιστα η διάρρηξη έγινε και σε ώρα αιχμής. Τότε οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο Galerie d’Apollon και μέσα σε 6 λεπτά, οι 4 δράστες απείλησαν τους φρουρούς και έκλεψαν 8 αντικείμενα. Το 9ο που έβαλαν στον στόχο τους, το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ΄, αυτοκράτειρας Ευγενίας, έσπασε κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους και οι δράστες το πέταξαν κοντά στο Λούβρο.

«Αξίζει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ – μόνο αυτό το στέμμα. Και δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό αντικείμενο», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Drouot, Alexandre Giquello.

Στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, με τη θήκη του Στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, με τη θήκη του / Alexandre-Gabriel Lemonnier / Musée du Louvre

Τα υπόλοιπα κοσμήματα που έκλεψαν είναι τα εξής:

  • Τιάρα από το ζεύγος της Βασίλισσας Μαρί-Αμελί και της Βασίλισσας Ορτάνς
  • Κολιέ από το σετ ζαφειριών της Βασίλισσας Μαρί-Αμελί και της Βασίλισσας Ορτάνς
  • Σκουλαρίκια, από ένα ζευγάρι στο σετ ζαφειριών της Βασίλισσας Μαρί-Αμελί και της Βασίλισσας Ορτάνς
  • Σμαραγδένιο κολιέ από το σετ της Marie-Louise
  • Ζευγάρι σμαραγδένια σκουλαρίκια από το σετ της Marie-Louise
  • Καρφίτσα που ονομάζεται βράχος λειψανοθήκης
  • Τιάρα της Αυτοκράτειρας Ευγενίας
  • Μεγάλο μπούστο με φιόγκο της Αυτοκράτειρας Ευγενίας
Κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας-Λουίζας
Κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας-Λουίζας / François-Régnault Nitot / Musée du Louvre

Η εισαγγελέας του Παρισίου, τόνισε ότι αποτελεί μυστήριο το γεγονός πως οι δράστες δεν έκλεψαν το διαμάντι Regent, το οποίο φυλάσσεται στην Galerie d’Apollon και η αξία του εκτιμάται σε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια.

Η ίδια είπε ότι ένας από τους κλέφτες φορούσε ένα κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι ερευνητές έχουν στα χέρια τους. Πρόσθεσε ότι οι δράστες προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν, να βάλουν φωτιά στον γερανό, που ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος ενός μικρού φορτηγού, καθώς έφευγαν.

Συλλέκτης ή εγκληματική οργάνωση πίσω από τη διάρρηξη

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί και στον άνθρωπο που πιθανόν έδωσε την εντολή για τη μεγάλη διάρρηξη στο μουσείο του Λούβρου. Οι ίδιοι εξετάζουν την πιθανότητα μήπως πίσω από τη διάρρηξη να βρίσκεται κάποιος συλλέκτης που ήθελε διακαώς να αποκτήσει στη συλλογή του τα πανάκριβα κοσμήματα.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτά τα κοσμήματα να προορίζονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Στις μέρες μας, οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί με τη διακίνηση ναρκωτικών, δεδομένων των σημαντικών χρηματικών ποσών που αποκτώνται από τη διακίνηση ναρκωτικών».

Απροετοίμαστο το Λούβρο για να αντιμετωπίσει την κλοπή

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κλοπή στο μουσείο του Λούβρου.

Η Μόνα Λίζα κλάπηκε από το μουσείο το 1911 με τη βοήθεια ενός πρώην υπαλλήλου. Τελικά συνελήφθη και ο πίνακας επιστράφηκε στο μουσείο 2 χρόνια αργότερα.

Νωρίτερα φέτος, αξιωματούχοι του Λούβρου ζήτησαν επείγουσα βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση για την αποκατάσταση και ανακαίνιση των παλαιών εκθεσιακών αιθουσών του συγκροτήματος και την καλύτερη προστασία των αμέτρητων έργων τέχνης του.

Η καμπίνα που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοί για να εισέλθουν στο Λούβρο
Η καμπίνα που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοί για να εισέλθουν στο Λούβρο
/ REUTERS / Gonzalo Fuentes

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο για το Λούβρο που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο «προβλέπει ενισχυμένη ασφάλεια» ενώ η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας των μουσείων δεν είναι καινούργιο.

«Για 40 χρόνια, δεν δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια αυτών των μεγάλων μουσείων και πριν από δύο χρόνια, η πρόεδρος του Λούβρου ζήτησε έλεγχο ασφαλείας από τον αρχηγό της αστυνομίας. Γιατί; Επειδή τα μουσεία πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες μορφές εγκληματικότητας», είπε. «Σήμερα, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα – επαγγελματίες».

REUTERS
REUTERS / Gonzalo Fuentes

Παλιοί διευθυντές του Λούβρου είχαν χτυπήσει αρκετές φορές το καμπανάκι για την εύθραυστη ασφάλεια του μουσείου. Τα κενά ασφαλείας φαίνεται πως οφείλονται, μεταξύ άλλων, και στις περικοπές προσωπικού ασφαλείας, για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση Politico: Ο «ανυπόμονος» Ζελένσκι απέτυχε στη συνάντηση με τον Τραμπ – Οι μεγάλες προσδοκίες και όσα πραγματικά συνέβησαν στον Λευκό Οίκο
Ο Ζελένσκι ήλπιζε να εξασφαλίσει την προμήθεια αμερικανικών πυραύλων Tomahawk, ένα όπλο που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες του πολέμου στην Ουκρανία
U.S. President Donald Trump welcomes Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy at the White House in Washington, D.C., U.S., October 17, 2025. REUTERS
Βιρτζίνια Τζιουφρέ: «Με βίασε γνωστός πρωθυπουργός» – Η αποκαλυπτική βιογραφία του θύματος του Τζέφρι Επστάιν
«Ο πρωθυπουργός γελούσε όταν με πόναγε και ηδονιζόταν περισσότερο όταν τον ικέτευα να σταματήσει. Με βίασε πιο άγρια από οποιονδήποτε άλλο πριν» είχε γράψει η γυναίκα στο βιβλίο της
Βιρτζίνια Τζούφρε
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – «Η κατάπαυση του πυρός παραμένει σε ισχύ»
45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιδρομές - Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης θα πάει «τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση
Ντόναλντ Τραμπ
Κύπρος: Ποιος είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν – Ο νέος «ηγέτης» στα Κατεχόμενα που εκτόπισε τον εκλεκτό του Ερντογάν
Ο νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα δεν υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουφάν Ερχιουρμάν