Κόσμος

Λουκέτο… απεφεύχθη! Θα παρέλυαν οι ΗΠΑ, το ήθελε ο Τραμπ!

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα σε κλίμα σχετικής συναίνεσης έναν νόμο για τις ομοσπονδιακές δημόσιες δαπάνες που αποκλείει το ενδεχόμενο να επανενσκήψει το περιλάλητο «δημοσιονομικό βάραθρο» ως την 30ή Σεπτεμβρίου και ανέρχεται σε 1,163 τρισεκ. δολάρια, τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει πριν από την αυριανή προθεσμία.

Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 79 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, την επομένη της έγκρισής του με 309 ψήφους υπέρ έναντι 118 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν απομένει πλέον παρά η υπογραφή του προέδρου Τραμπ.

Ο νόμος αυτός αποτελεί καρπό μακροσκελών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και τους δημοκρατικούς. Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά διατηρεί αρκετές δαπάνες που θεωρούνταν προτεραιότητες των δημοκρατικών.

Οι δημοκρατικοί θεωρούν πως κατάφεραν με αυτό το μπραντεφέρ να εμποδίσουν την ένταξη στον νόμο αυτόν μέτρων που αποτελούσαν προτεραιότητες του Τραμπ, όπως η ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Αλλά ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι υπέστη οποιαδήποτε ήττα και τονίζει πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν αισθητά σε σχέση με πέρυσι, ενώ το κείμενο επιτρέπει την εκταμίευση νέων πιστώσεων για την ενίσχυση η την συντήρηση των μεθοριακών υποδομών.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δέκα χρόνια των πιστώσεων για την ασφάλεια στα σύνορα», τόνισε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν και πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί «αξιοσημείωτη επιτυχία» για το πολιτικό του στρατόπεδο.

Στη Γερουσία χρειάζονταν 60 ψήφοι επί του συνόλου των 100, κάτι που έδωσε ειδικό βάρος στους δημοκρατικούς στη διαπραγμάτευση, αφού οι ρεπουμπλικάνοι δεν διαθέτουν παρά 52 έδρες.

Από το ένα και πλέον τρισεκατομμύριο δολάρια που προβλέπεται να δαπανηθεί φέτος, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει περίπου 600 δισεκατομμύρια.

Ο Τραμπ προεξόφλησε τη Δευτέρα ότι θα δοθεί μια πολύ πιο σκληρή μάχη για το οικονομικό έτος 2018, το οποίο ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου, υπονοώντας ότι δεν θα διστάσει να επιτρέψει δημόσιες υπηρεσίες να κλείσουν προκειμένου να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δικαστήριο για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ
Η Αμάλ Αλαμουντίν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα
Συνελήφθη 16χρονος ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνδέεται με τον πόλεμο των συμμοριών που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία
Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην Ουψάλα της Σουηδίας