Κόσμος

Μάικ Πομπέο: Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ – Ο καλύτερος τόπος να επενδύσει κάποιος

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum), που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Joseph Sassoon Group.

Τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράμμισε ο Μάικ Πομπέο στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι «πάντοτε θεωρούσαμε ένα κέντρο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα για την περιοχή» ενώ πρόσθεσε πως η χώρα μας είναι ο καλύτερος τόπος για να επενδύσει κάποιος και να φέρει ευημερία.

Ο 70ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί και στις εμπορικές σχέσεις και έδωσε έμφαση στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη τήρησης κανόνων στις διμερείς και στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Μάικ Πομπέο έστειλε το μήνυμα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πιο γρήγορα, με κατάλληλους τρόπους να προστατεύσουμε οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος, ώστε κανείς κακός να μην μπορεί να υφαρπάξει μια χώρα».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων μέσω των διπλωματικών οδών και εξιστόρησε τον ρόλο που είχε ως υπουργός Εξωτερικών. «Συλλογικά κάναμε καλή δουλειά», είπε κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας πως εγγυάται ασφάλεια και ευμάρεια και πρόσθεσε ότι «τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ των χωρών».

Τα σχόλια για τον Πούτιν

Αναφερθείς στις επαφές του με τον Πούτιν, ο Μάικ Πομπέο εκμυστηρεύτηκε ότι αστιευόντουσαν για την KGB και τις μυστικές υπηρεσίες.

Είπε πως ο Πούτιν είχε το όραμα να ξαναφτιάξει τη μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επανέλθει η ομαλότητα. «Οι σύμμαχοι μας ξέρουν ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους» υπογράμμισε.

Περαιτέρω, είπε πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν σήμερα πιο ισχυρούς δεσμούς απ’ ό,τι είχαν πριν από τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι μια σχέση ανάγκης.

Ωστόσο, εκτίμησε πως είναι είναι τόσες πολλές οι τριβές μεταξύ τους που θα τις κινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση μόλις παρουσιαστεί ευκαιρία δεν θα μείνουν φίλοι. «Αυτοί οι δύο ηγέτες δεν θα μπορέσουν να γίνουν κολλητοί» ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο αποψινό ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας πως χαίρεται που είναι στην Αθήνα και δεν θα βολεύει η ώρα για να το παρακολουθήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν