Κόσμος

«Μαύρο πρόβατο» και ο Μπερλουσκόνι – Έκτακτο υπουργικό για νέα μέτρα στην Ιταλία

Στο στόχαστρο των αγορών και των... Ευρωπαίων βρίσκεται τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την Ε.Ε. να του ζητά κι άλλα μέτρα για να πείσει τις αγορές ότι... αξίζει την «εμπιστοσύνη» τους.

Επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο (σ.σ. για τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας) για να αποφασιστεί η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και ο «καβαλιέρε» πρέπει να επιστρέψει με… αποτελέσματα την Τετάρτη.

Το είχε άλλωστε προαναγγείλει ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σημειώνοντας πως «θέλω να εκμεταλλευθώ την κατάσταση. . . να δω εάν μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα που σκεφτόμουν πάντα, αλλά δεν είχαμε μπορέσει να προωθήσουμε, λόγω των διαφορών στην κυβερνητική πλειοψηφία–για παράδειγμα, στις συντάξεις. Κυρίως στις συντάξεις».

Επισήμανε ότι θα αποπειραθεί να μεταπείσει τους συμμάχους του να υποστηρίξουν την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην οποία ενίσταται η Λέγκα του Βορρά. Η Λέγκα (από την οποία ο Μπερλουσκόνι εξαρτάται στη Βουλή) αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά τη Ρώμη να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων.

Αν και απέφυγε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται.

Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι “βιώσιμο” το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και μιας σειράς σκανδάλων και ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Ο Μπερλουσκόνι πάντως επανέλαβε ότι η Ιταλία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2013 και θα αρχίσει να μειώνει το χρέος ιδιωτικοποιώντας κρατικούς πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δημόσια περιουσία και “κούρεμα” ως 60% θέλει η Μέρκελ – Νέα μέτρα και “κυβέρνηση τρόικας” στην Ελλάδα

Τα έσπασαν Κάμερον-Σαρκοζί -Φραστική επίθεση του Γάλλου στον Βρετανό

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: «Προσευχόμαστε υπέρ ενός ποντίφικα που θα μπορέσει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις», λέει ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα
Ο καρδινάλιος συμβούλεψε τους εκλέκτορες καρδιναλίους να ψηφίσουν αντικειμενικά, έχοντας στο μυαλό και την καρδιά τους τον Θεό και το καλό της εκκλησίας
Τζοβάνι Μπατίστα
Βραβείο Πούλιτζερ στον Παλαιστίνιο Μοσάμπ Αμπού Τόχα: Έγραψε για τη σωματική και συναισθηματική σφαγή στην Γάζα
Ο Παλαιστίνιος έγραψε για τα βασανιστήρια που έζησε από τον ισραηλινό στρατό, τον χαμό της οικογένειάς του αλλά και τον αγώνα του να βρει φαγητό σε μία Γάζα που θυμίζει νεκροταφείο
Ο Παλαιστίνιος και ένας από τους νικητές των βραβείων Πούλιτζερ