Κόσμος

Με νόμο Πούτιν κατάσχονται τα χρήματα και η περιουσία όσων έχουν καταδικαστεί για δυσφήμιση του στρατού

Έναν σκληρό νόμο υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς θα κατάσχονται τα χρήματα και η περιουσία ατόμων που κρίνονται ένοχοι για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Με αυτό τον νόμο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει στο στόχαστρο, τους επικριτές του Κρεμλίνου, δύο χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κατέστησε παράνομες τις επικρίσεις σε βάρος του στρατού λίγο αφότου εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το νέο κείμενο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ είχε ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, και στις αρχές Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή.

Σήμερα, όπως αναμενόταν, το προεδρικό διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσιεύθηκε από τις ρωσικές αρχές.

Κατά την παρουσίασή του στη Δούμα, ο πρόεδρος του σώματος Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε πει πως ο νόμος αυτός κατά των “κακοποιών στοιχείων” θα επέτρεπε να “τιμωρηθούν οι προδότες” που “δρουν εναντίον της χώρας τους”.

Στην πραγματικότητα ο νόμος δεν προβλέπει την κατάσχεση οπωσδήποτε όλων των περιουσιακών στοιχείων ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί αλλά την κατάσχεση χρημάτων και κεφαλαίων που “χρησιμοποιούνται ή προορίζονται” για τη χρηματοδότηση “εγκληματικών” δραστηριοτήτων, όροι που παραμένουν ωστόσο πολύ αόριστοι.

Προβλέπει επίσης ότι η δικαιοσύνη θα μπορεί να αφαιρέσει όλες τις κρατικές τιμητικές διακρίσεις που έχουν απονεμηθεί σε άτομα που καταδικάζονται για “ψευδείς πληροφορίες”.

Η κατηγορία για διάδοση “ψευδών πληροφοριών” σχετικά με τον ρωσικό στρατό επισύρει ανώτατη ποινή φυλάκισης 15 ετών. Εκατοντάδες Ρώσοι έχουν καταδικαστεί με βάση αυτό το άρθρο του Ποινικού Κώδικα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κούβα: Δεν είμαστε απειλή για τις ΗΠΑ αλλά ένα «τείχος» για τα ναρκωτικά
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ενεργειακό αποκλεισμό στην Κούβα, επικαλούμενες την «απειλή» που θέτει στην αμερικανική εσωτερική ασφάλεια η κομμουνιστική νήσος, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα
Διαδηλωτές με σημαίες της Κούβας
Η αστυνομία του Έσσεξ ερευνά τις πτήσεις με τις οποίες ο Τζέφρι Επστάιν έστελνε γυναίκες στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία αξιολογεί και τις καταγγελίες, για μια γυναίκα που «στάλθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Τζέφρι Επστάιν με σκοπό μια σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Ο καταδικασμένος σεξουαλικός εγκληματίας Jeffrey Epstein με μία γυναίκα
Συνελήφθη ο ηθοποιός Shia LaBeouf μετά από συμπλοκή στη Νέα Ορλεάνη – Επιτέθηκε σε δύο άτομα μέσα σε μπαρ
Ο ηθοποιός αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για σωματική βία ενώ έχει ιστορικό αλκοολισμού και έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά και ενδοοικογενειακή βία στο παρελθόν
Ο Shia LaBeouf
Κίνδυνος να αφανιστεί η ανθρωπότητα αν δεν ελέγχονται τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιεί κορυφαίος ερευνητής
Ο Στιούαρτ Ράσελ κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν συλλογικά και να παρέμβουν στην «κούρσα εξοπλισμών» των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών
Διεθνές Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Νέο Δελχί