Κόσμος

Με παρέμβαση Τραμπ αποφυλακίζεται ο καταδικασμένος για διαφθορά Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής Τζορτζ Σάντος

Κατηγορούμενος για αντιποίηση ταυτοτήτων και κατάχρηση κεφαλαίων δωρητών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2022, ο 37χρονος πρώην βουλευτής ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε τον Απρίλιο

Ο πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Τζορτζ Σάντος, καταδικασμένος σε φυλάκιση επτά ετών για οικονομικά αδικήματα, αποφυλακίζεται ύστερα από παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ανακοίνωσε μετατροπή της ποινής του.

«Ο Τζορτζ Σάντος ήταν κατά κάποιον τρόπο “απατεώνας”, αλλά υπάρχουν πολλοί απατεώνες στη χώρα μας που δεν αναγκάζονται να εκτίσουν επτά χρόνια στη φυλακή», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. «Ως εκ τούτου, μόλις υπέγραψα μετατροπή (της ποινής), αποφυλακίζοντας τον Τζορτζ Σάντος ΑΜΕΣΩΣ», υπογράμμισε.

Κατηγορούμενος για αντιποίηση ταυτοτήτων και κατάχρηση κεφαλαίων δωρητών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2022, ο 37χρονος πρώην βουλευτής ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε τον Απρίλιο. Οδηγήθηκε στη φυλακή τον Ιούλιο.

Προτού βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, ο Τζορτζ Σάντος έγινε διάσημος όταν η εφημερίδα New York Times άρχισε να αποκαλύπτει, με σειρά δημοσιευμάτων μετά την εκλογή του στο Κογκρέσο, ψεύδη στο βιογραφικό του και στην προεκλογική εκστρατεία του.

Μάλλον άγνωστος σε τοπικό επίπεδο, ο Σάντος βάσισε όλη του την εικόνα σε ψέματα κι υπερβολές: για την εκπαίδευσή του, για τη θρησκεία του, για την επαγγελματική εμπειρία του, για την περιουσία του. Φορώντας συχνά μεγάλα γυαλιά ηλίου, αλαζονικός, πολύ ενεργός σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιαζόταν ως γιος μεταναστών από τη Βραζιλία κι εγγονός επιζώντων του Ολοκαυτώματος που ζούσε το «αμερικανικό όνειρο».

Όμως πολλά στοιχεία που ανέφερε το βιογραφικό του, αποδείχτηκε πως ήταν ψέματα, χάρη στις αποκαλύψεις των New York Times: δεν είχε πάρει πτυχίο από το Baruch College της Νέας Υόρκης, ούτε είχε εργαστεί στις τράπεζες Citigroup και Goldman Sachs.

Η αντάξια μυθιστορήματος υπόθεση, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, προκάλεσε συγκρίσεις με τον «υπέροχο Γκάτσμπι». Ο ίδιος δήλωνε θύμα «κυνηγιού μαγισσών» και κώφευε επί μήνες στις εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Τα κατορθώματά του κάποια στιγμή έπαψαν να διασκεδάζουν το Κογκρέσο, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων το οποίο τόνιζε πως προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην εικόνα του θεσμού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο πρώην βουλευτής ξόδεψε αλόγιστα χρήματα που καταχράστηκε για να αγοράσει είδη πολυτελείας Ferragamo, να παίξει σε καζίνο, να κάνει ενέσεις Botox, να πληρώνει την πλατφόρμα βίντεο σεξουαλικού χαρακτήρα OnlyFans.

Τον Δεκέμβριο του 2023, σε σπάνια επίδειξη συναίνεσης, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν τον εξοστρακισμό του από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρίγκιπας Άντριου: Το σκάνδαλο που η μοναρχία θέλει να ξεχάσει – «Πένθος» για τη Σάρα Φέργκιουσον που χάνει τον τίτλο της Δούκισσας
«Ο Άντριου βρίσκεται τώρα σε μια περίεργη μεταβατική κατάσταση. Εξακολουθεί να είναι πρίγκιπας. Εξακολουθεί να ζει σε μια έπαυλη που ανήκει στο στέμμα. Αλλά είναι αόρατος. Ασήμαντος», γράφουν βρετανικά μέσα
Ο πρίγκιπας Άντριου και η Σάρα Φέργκιουσον
Ανάλυση CNN: Καλά νέα για τον Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με Τραμπ, αλλά το πραγματικό «έπαθλο» είναι μακριά
Το έπαθλο που θέλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανάλυση του CNN, δεν είναι άλλο από μια σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για στρατιωτική υποστήριξη και ασφάλεια
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι
Στο «τραπέζι» ανταλλαγή Τomahawk με drone μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας – «Θα πείσω τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο» είπε ο Τραμπ στη συνάντηση με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας - «Έχω επιλύσει 8 πολέμους, αυτός θα είναι ο 9ος» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος
Στο «τραπέζι» ανταλλαγή Τomahawk με drone μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας – «Θα πείσω τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο» είπε ο Τραμπ στη συνάντηση με τον Ζελένσκι