Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεγαλώνει ο κίνδυνος άνοιας στους σκύλους όσο μεγαλώνει και η ηλικία τους

Μεγαλώνει ο κίνδυνος άνοιας στους σκύλους όσο μεγαλώνει και η ηλικία τους

Αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει άνοια το σκυλί σας εάν έχει ηλικία άνω των δέκα ετών. Κάθε έξτρα έτος στη ζωή τους μάλιστα, αυξάνει κατά τουλάχιστον 50% τον κίνδυνο νευροεκφύλισης και γνωστικής δυσλειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι 6,5 φορές μεγαλύτερος για τους σκύλους που είναι σωματικά αδρανείς, σε σχέση με τους πολύ κινητικούς σκύλους ίδιας ηλικίας, ράτσας και κατάστασης υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σάρα Γιαρμπόροου του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, μελέτησαν 15.019 σκύλους στις ΗΠΑ, οι κάτοχοι των οποίων συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την υγεία και τη συμπεριφορά των κατοικίδιων τους (π.χ. αν αδυνατούσαν πια να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα).

Διαπιστώθηκε ότι αν ληφθεί υπόψη μόνο η ηλικία του σκύλου, η πιθανότητα σκυλίσιας άνοιας αυξάνει κατά 68% για κάθε έξτρα έτος μετά την ηλικία των δέκα ετών. Όταν όμως, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου (προβλήματα υγείας, στείρωση, σωματική δραστηριότητα, ράτσα κ.α.), η πιθανότητα άνοιας αυξάνει κατά 52% για κάθε επιπρόσθετο έτος μετά το δέκατο.

Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, η γνωστική εξασθένηση στους σκύλους προκαλεί χειροτέρευση της μνήμης, απώλεια επίγνωσης του χώρου, μείωση ή μεταβολή στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και άλλα ζώα αλλά και διαταραχές του ύπνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις