Κόσμος

Μεξικό: Διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol για τον διευθυντή της πετρελαϊκής Pemex

Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον εντοπισμό πρώην διευθυντή της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου του Μεξικού, της Pemex.

Τον διευθυντή βαρύνουν υποψίες πως δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει θυγατρική της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Οντεμπρέχτ, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις ομοσπονδιακές αρχές.

Το σήμα αυτό για τον Κάρλος Τρεβίνιο, διευθυντή της Pemex από τον Νοέμβριο του 2017 ως τον Δεκέμβριο του 2018, εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος ομοσπονδιακού δικαστή. Ο πρώην διευθυντής δεν παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο όταν είχε κληθεί για να απαντήσει σε ερωτήματα που σχετίζονταν με τις κατηγορίες σε βάρος του, για σύσταση και συμμορία και για παράνομο πλουτισμό.

Το όνομά του είχε εξάλλου αναφερθεί από τον Εμίλιο Λοσόγια, άλλο πρώην επικεφαλής της Pemex, που προφυλακίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου για τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Κατά δημοσιεύματα στον μεξικανικό Τύπο, ο Λοσόγια κατηγόρησε τον Τρεβίνιο ότι είχε λάβει, όταν ήταν στέλεχος της PEMEX, δωροδοκίες ύψους 4 εκατ. πέσος (κάπου 169.250 ευρώ) για να φροντίσει να ανατεθεί δημόσια σύμβαση γα την κατασκευή πετροχημικού εργοστασίου στην πολιτεία Βερακρούς στην Braskem, θυγατρική της Οντεμπρέχτ, το 2010.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης έχει ισχύ σε 196 χώρες και εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ομοσπονδιακές πηγές.

Οι δικηγόροι του Τρεβίνιο διαβεβαιώνουν ότι ο εντολέας τους βρίσκεται στις ΗΠΑ. Όμως οι μεξικανικές αρχές θεωρούν πως μπορεί να βρίσκεται αλλού, στη Γουατεμάλα ή στο Μπελίζ.

Το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ σάρωσε την πολιτική τάξη σε αρκετά λατινοαμερικάνικα κράτη, όπου διενεργήθηκαν έρευνες σε συνεργασία με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη (Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Βενεζουέλα…).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Σύντομη εκδρομή ο πόλεμος στο Ιράν – Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους εξοντώσουμε
Ο Τραμπ σημείωσε πως «κανείς δεν έχει ιδέα» ποιος θα κυβερνήσει το Ιράν μετά τη δολοφονία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, παρά το γεγονός ότι ο γιος του, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ορίστηκε νέος ανώτατος ηγέτης
Ντόναλντ Τραμπ
6
Εμανουέλ Μακρόν: Η όποια επίθεση στην Κύπρο είναι επίθεση στην Ευρώπη
Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την τέλεια συνεργασία. Υπογράψαμε το 2020 μια πολύ σημαντική συμφωνία συνεργασίας, εγκαθίδρυσαμε μια μοναδική συνεργασία σε σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια
French President Emmanuel Macron looks on during a joint press conferance with Cypriot President Nikos Christodoulides (not pictured) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) at Paphos military airport, on the day of Macron's visit to show France's solidarity after recent drone attacks amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, and aimed at reinforcing European security in the Eastern Mediterranean, in Paphos, Cyprus March 9, 2026. 5