Κόσμος

Μέση Ανατολή: Σοκαριστικές μαρτυρίες φοιτητών του Νεπάλ, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους – «Βλέπω παντού αίμα»

Σοκάρουν οι μαρτυρίες φοιτητών από το Νεπάλ που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Οι φοιτητές από το Νεπάλ επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους με την πρώτη ειδική πτήση από το Ισραήλ, έγιναν δεκτοί από τους αγαπημένους τους και περιέγραψαν με τον τρόμο ζωγραφισμένο ακόμα στα μάτια τους τα όσα έζησαν μετά την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς το Σάββατο (7.10.2023) που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή και άνοιξε έναν τεράστιο κύκλο αίματος.

Ένα αεροσκάφος που μετέφερε 254 φοιτητές από το Νεπάλ πίσω στη χώρα τους από τη Μέση Ανατολή προσγειώθηκε σήμερα (13.10.2023) λίγο πριν από τα ξημερώματα στο Κατμαντού, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί, κυρίως άμαχοι.

Όλοι οι Νεπαλέζοι που επέστρεψαν σήμερα από το Ισραήλ ήταν φοιτητές των τμημάτων Δασολογίας και Γεωργικών Σπουδών της χώρας της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο ενός προγράμματος σπουδών επ’ αμοιβή.

«Ψυχικό τραύμα για όλη σου τη ζωή»

Η 25χρονη Σόμπχα Πάσουαν, η οποία εργαζόταν σε φυτώριο, είχε μόλις ξυπνήσει το Σάββατο για να κάνει γιόγκα όταν είδε «πολλούς, πολλούς πυραύλους» να εκτοξεύονται και να εκρήγνυνται στον ουρανό.

«Είναι ένα ψυχικό τραύμα για όλη σου τη ζωή γιατί χάσαμε Νεπαλέζους φίλους μας», λέει η Πάσουαν και προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ, ο Ν.Π Σαούντ, δήλωσε ότι τα πτώματα δέκα Νεπαλέζων, που σκοτώθηκαν στη Μέση Ανατολή κατά την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς, θα επαναπατριστούν όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες και τα παραδώσει στις νεπαλέζικες αρχές. Περίπου 4.500 Νεπαλέζοι εργάζονται στο Ισραήλ.

Η Πάσουαν περιέγραψε ότι έμεινε για τρεις ημέρες μαζί με φίλους της μέσα σε ένα καταφύγιο ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις.

 

Από την πλευρά του ο Νταν Μπαχαντούρ Τσοντχάρι, ο οποίος τραυματίστηκε από επίθεση με χειροβομβίδα μέσα στο καταφύγιό του, είδε δύο συναδέλφους του να πέφτουν νεκροί από σφαίρες, ενώ άλλοι ακρωτηριάστηκαν.

«Βλέπω παντού αίμα»

«Κάποιοι φίλοι μου πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία», λέει ο 26χρονος, ο οποίος διασώθηκε εννέα ώρες μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ… Βλέπω παντού αίμα… Βλέπω ποτάμια αίματος», λέει ο Τσοντχάρι ο οποίος βγήκε από το αεροδρόμιο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τρεις Νεπαλέζοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ισραήλ σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ ένας αγνοείται ακόμη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να μπουν στο «παιχνίδι» στο πλευρό του Ιράν που απειλεί με αντίποινα την Ευρώπη
Οι ΗΠΑ έχουν χτυπήσει μέχρι τώρα περισσότερους από 3.000 στόχους από την έναρξη των επιχειρήσεών τους στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή
Βηρυτός 18
Το Ισραήλ βομβάρδισε κέντρο διοίκησης της αεροπορικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα συγκεκριμένα κέντρα χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ και τους Φρουρούς της Επανάστασης για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό επιθέσεων
Βομβαρδισμός Ισραήλ