Κόσμος

Μια μέρα πριν τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «αρκετά θλιβερές» τις σχέσεις των δύο χωρών

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα, παραμονή της συνάντησης κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την κατάσταση των διμερών σχέσεων ως «αρκετά θλιβερή», ενώ επισήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών θα διαρκέσουν αρκετή ώρα.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού διευκρίνισε ότι συνάντηση θα γίνει με τη μορφή βιντεοδιάσκεψης, και πως θα μεταδοθούν ζωντανά τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα τις συνάντησης της Γενεύης, σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων και φυσικά για την ένταση γύρω από την Ουκρανία, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

«Θα χρειασθεί να συζητήσουν με ποιο τρόπο υλοποιούνται εκείνες οι συνεννοήσεις, οι οποίες είχαν επιτευχθεί στη Γενεύη, να ανατρέξουν και να δουν τι υλοποιείται και τι απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «φυσικά είναι και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια αρκετά θλιβερή κατάσταση».

«Στη συνέχεια (οι πρόεδρου) θα συζητήσουν εκείνα τα ζητήματα, τα οποία ασφαλώς ‘θορυβούν’ στην ημερήσια διάταξη και είναι πρωτίστως η ένταση γύρω από την Ουκρανία, το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας και η πρωτοβουλία του προέδρου Πούτιν για τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας, αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να είναι μονομερείς, «εγγυήσεις υπάρχουν μόνο και από τις δύο πλευρές».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τον τελευταίο μήνα επισημάνει ασυνήθιστες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια πιθανή, όπως λένε, ρωσική εισβολή, κάτι που η Μόσχα έχει απορρίψει ως κινδυνολογία.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό που η Ρωσία θεωρεί ως υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της και οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα χρειάζεται από τη Δύση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές εγγυήσεις από νομικής απόψεως για το ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς όπως και ότι ορισμένοι τύποι οπλικών συστημάτων δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν αναμένεται να εγείρει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί άλλη μια σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας και με τον Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα ξεκινήσουν «περίπου στις έξι το απόγευμα» (ώρα Μόσχας και Ελλάδος), ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα είναι μια αρκετά περιεκτική και μακροσκελής τηλεδιάσκεψη, θα είναι μια ασφαλής τηλεδιάσκεψη» η οποία «θα διαρκέσει αρκετή ώρα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 1
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει την Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο – Κόντρα με τη δήμαρχο για την ICE
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό άμεσο ομοσπονδιακό έλεγχο, κατηγορώντας τη δήμαρχο των Δημοκρατικών ότι αρνείται κάθε συνεργασία με την Υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
3