Κόσμος

Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατηγορείται και για «άσκηση πιέσεων στην εκλογική επιτροπή»

Η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που έχει ήδη καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση από τη χούντα στην Μιανμάρ, αντιμετωπίζει πλέον μια νέα κατηγορία, αυτήν της άσκησης πίεσης στην εκλογική επιτροπή κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2020 και τις οποίες κέρδισε το κόμμα της, ανέφερε σήμερα πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ουίν Μιντ, αντιμετωπίζει επίσης την ίδια κατηγορία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (LND) είχε κερδίσει τις εκλογές το 2020 με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο στρατός, με τον ισχυρισμό ότι στις εκλογές είχε σημειωθεί μαζική νοθεία, ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου 2021 την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και ακύρωσε τις εκλογές.

Πολλοί αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ότι νόθευσαν τις εκλογές υπέρ του LND.

Διεθνείς παρατηρητές εκτίμησαν από την πλευρά τους πως οι εκλογές διεξήχθησαν συνολικά ελεύθερα και αμερόληπτα.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, 76 ετών, κρατείται από την ημέρα του πραξικοπήματος που έθεσε τέλος σε μια δεκαετία μετάβασης προς τη δημοκρατία.

Αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες: παραβίαση ενός νόμου για κρατικό απόρρητο που ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, εκλογική νοθεία, ανταρσία, υποκίνηση δημόσιων ταραχών, διαφθορά…

Έχει καταδικαστεί ήδη σε φυλάκιση έξι ετών τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή για δεκαετίες συνολικά με το τέλος της δίκης της

Η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης εκτίει την ποινή της σε κατ΄οίκον επιτήρηση, σε τόπο που παραμένει μυστικός εδώ και ένα χρόνο και όπου αναμένεται να παραμείνει τον υπόλοιπο χρόνο της δίκης της. Η τελευταία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και οι δικηγόροι της απαγορεύεται να μιλήσουν στον Τύπο και σε διεθνείς οργανώσεις.

Πολλοί προσκείμενοι σε αυτήν έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές: θανατική ποινή για έναν πρώην βουλευτή, 75 χρόνια φυλάκιση για έναν πρώην υπουργό, 20 χρόνια για έναν από τους συνεργάτες της. Άλλοι έχουν εξοριστεί ή βγήκαν στην παρανομία.

Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Περισσότεροι από 1.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τοπική ΜΚΟ, και πολιτοφυλακές έχουν πάρει τα όπλα εναντίον της χούντας σε όλη τη χώρα.

Για την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος αύριο, Τρίτη, ακτιβιστές έχουν καλέσει σε σιωπηλές απεργίες.

Οι αρχές προειδοποίησαν πως τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν στο εξής να χαρακτηριστούν εσχάτη προδοσία, έγκλημα που μπορεί να επιφέρει ποινή θανάτου.

Σήμερα, μέλη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε από πρώην βουλευτές του LND και εκπροσώπων εθνικών μειονοτήτων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Αούνγκ Μίο Μιν, υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε γι΄άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει “εμπάργκο όπλων και να αυστηροποιήσει τις οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να διακοπεί κάθε εμπόριο”, με τον στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σχέδιο Νετανιάχου για κατάληψη της Γάζας συνιστά νέα κλιμάκωση σημειώνει η Παλαιστινιακή Αρχή
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Η κατεστραμμένη Γάζα
Ανάλυση Sky News: Ο λόγος που η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ στην Αλάσκα αποτελεί νίκη για τη Ρωσία
Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή Πούτιν στην Αλάσκα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει μάλλον να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε και όταν ο επενδυτικός απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 3
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1