Κόσμος

Μολδαβία: Στις κάλπες οι πολίτες για τις δημοτικές εκλογές

Οι πολίτες της Μολδαβίας προσέρχονται σήμερα (05.11.2023) στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και ενώ η πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε τη Μόσχα για ανάμιξη στη διαδικασία και φιλορωσικό κόμμα αποκλείστηκε από την εκλογική μάχη.

Οι τελευταίες εκλογές σε πανεθνικό επίπεδο πριν από τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 διεξάγονται ενώ το πρώην σοβιετικό κράτος προσπαθεί να προωθήσει την υποψηφιότητά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βγει από την τροχιά της Ρωσίας.

Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάια Σάντου έχει καταγγείλει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της μέσω πραξικοπήματος. Αυτή την εβδομάδα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εξαγοράζει» ψηφοφόρους με το να διοχετεύει τους τελευταίους δύο μήνες 5 εκατ. δολάρια σε «εγκληματικές οργανώσεις» στις οποίες ηγετικό ρόλο έχει ο επιχειρηματίας Ίλαν Σορ.

Στη διαδικασία ανάδειξης 12.000 τοπικών αξιωματούχων συμμετέχουν δεκάδες κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) της Σάντου και το φιλορωσικό κόμμα Αναβίωση που συνδέεται με τον Σορ, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην για απάτη.

Την Παρασκευή, το κόμμα Ευκαιρία, που επίσης συνδέεται με τον Σορ, αποκλείστηκε από τη διαδικασία για λόγους ασφαλείας.

Οι εκλογές θα αποτελέσουν σημαντική δοκιμασία για την πορεία της Σάντου –ιδιαίτερα σε μικρές πόλεις και χωριά– μετά τη νίκη της το 2020.

Σε τηλεοπτική εμφάνιση την Παρασκευή το βράδυ, η Σάντου ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τη φιλοευρωπαϊκή της προσπάθεια. «Χάρη στην ψήφο σας, η Μολδαβία έχει μια ευκαιρία να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μην αφήσετε τα χωριά μας να περάσουν στα χέρια κλεφτών», είπε.

Απαντώντας στα σχόλια της Σάντου αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ντροπή» και είπε ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις αστοχίες της κυβέρνησή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1