Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μπορέλ: Αν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ισραήλ σκοτώνει πολλούς, γιατί δεν μειώνουν τα όπλα που στέλνουν;

Μπορέλ: Αν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ισραήλ σκοτώνει πολλούς, γιατί δεν μειώνουν τα όπλα που στέλνουν;

Καλά τα λόγια, αλλά να γίνουν πράξεις φαίνεται πως σκέφτηκε ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τις πρόσφατες επικρίσεις των ΗΠΑ για την «υπέρμετρη» αντίδραση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Γι αυτό τον λόγο ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, κ. Μπορέλ, πρότεινε την μείωση της παράδοσης όπλων στο Ισραήλ, ώστε να αναγκαστεί να μειώσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφορμή στάθηκε μια δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε δημοσιογράφους, επικρίνοντας την στάση του Ισραήλ. «Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είχε πει ο Μπάιντεν.

«Αν πιστεύει κανείς ότι έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι, ίσως θα πρέπει να παρέχει λιγότερα όπλα για να αποτρέψει τους θανάτους τόσο πολλών ανθρώπων. Δεν είναι αυτό λογικό;» είπε σε δημοσιογράφους ο Μπορέλ, σημειώνοντας «Αν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων».

«Όλοι πάνε στο Τελ Αβίβ ικετεύοντας, λέγοντας ‘παρακαλώ μην το κάνετε αυτό’, προστατέψτε τους αμάχους, μη σκοτώνετε τόσους πολλούς ανθρώπους», τόνισε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «δεν ακούει κανέναν», υπογράμμισε.

«Θα εκκενώσουν» τους Παλαιστίνιους. «Πού; Στο φεγγάρι;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αναφερόμενος στην στρατιωτική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – και πρωτίστως στην Ράφα – όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις