Δευτέρα, 20 Μαΐ
22oC Αθήνα

Μπορέλ: Να κατασχέσουμε πόρους της Ρωσίας και να τους κάνουμε βοήθεια προς την Ουκρανία

Μπορέλ: Να κατασχέσουμε πόρους της Ρωσίας και να τους κάνουμε βοήθεια προς την Ουκρανία

Απευθείας για την ενίσχυση της Ουκρανίας θα πρέπει να πηγαίνουν οι πόροι της Ρωσίας που μπορεί να κατάσχει η ΕΕ σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, ο Μπορέλ ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Η ΕΕ και ευρύτερα η Δύση έχουν παγώσει μέρος των αποθεματικών συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Μπορέλ έκρινε στη συνέντευξή του στους FT ότι θα ήταν εύκολο η ΕΕ να κάνει αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ με τους πόρους της αφγανικής κεντρικής τράπεζας αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τη 15η Αυγούστου.

«Έχουμε τα χρήματα στις τσέπες μας και ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί αυτό είναι καλό για τα χρήματα του Αφγανιστάν αλλά όχι της Ρωσίας», πέταξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν και σκοπεύει να διαθέσει μέρος τους για να προσφερθεί βοήθεια στον αφγανικό λαό και να κρατήσει άλλο ένα μέρος για να καλυφθούν οι απαιτήσεις όσων ενδεχομένως καταθέσουν αγωγές εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις