Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητά του

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έπειτα από σειρά σκανδάλων και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως θα έπρεπε να παραιτηθεί, υποδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Ο κ. Τζόνσον βάλλεται σε πολλά μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες: για το κόστος της ανακαίνισης του διαμερίσματός του στη Ντάουνινγκ Στριτ, για το ότι φέρεται να επενέβη ώστε να απομακρυνθούν κατοικίδια κατά τη διάρκεια της χαοτικής απόσυρσης των ένοπλων δυνάμεων δυτικών κρατών από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, πάνω απ’ όλα μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το πάρτι των Χριστουγέννων το 2020 στη Ντάουνινγκ Στριτ –όταν τέτοιες εκδηλώσεις ήταν αυστηρά απαγορευμένες–, ιδίως αφού ήρθε στο φως βίντεο στο οποίο συνεργάτες του πρωθυπουργού γελούν και αστειεύονται γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Observer, η δημοτικότητα των Συντηρητικών, που μέχρι πρότινος είχαν καθαρό προβάδισμα σε σχεδόν όλες τις έρευνες μετά τη σαρωτική νίκη τους στις εκλογές του 2019, έπεσε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες στο 32%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξήθηκε στο 41%. Το προβάδισμα των Εργατικών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2014.

Η δημοτικότητα του κ. Τζόνσον προσωπικά επίσης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά τις εκλογές, στο –35%, υποχωρώντας 14 μονάδες σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, από 48% πριν από δύο εβδομάδες.

Η δυσαρέσκεια για τον κ. Τζόνσον αυξάνεται, ακόμη και στις τάξεις των Τόρις, σύμφωνα με σχολιαστές. Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται δεκάδες βουλευτές της παράταξής του να ψηφίσουν εναντίον σχεδίου του που προβλέπει μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

«Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησής μας είναι ασφαλώς δραματικά, με τεράστια πτώση της δημοτικότητας των Συντηρητικών και των θετικών απόψεων για τον πρωθυπουργό», σχολίασε ο Άνταμ Ντράμοντ, ο επικεφαλής του τμήματος που διενεργεί έρευνες για πολιτικά ζητήματα στο ινστιτούτο Opinium.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο κ. Τζόνσον έχει ανατρέψει επανειλημμένα την αρνητική εικόνα στις δημοσκοπήσεις, είναι «βασιλιάς» ως προς αυτό. Όμως σε περίπτωση που η ηγεσία των Συντηρητικών «δεν μπορέσει να ανατρέψει αυτούς τους αριθμούς γρήγορα», μερίδα της παράταξης μπορεί να «αρχίσει να διερωτάται μήπως τέλειωσε η γιορτή για τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
6
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό