Κόσμος

Προκαλεί ο Τραμπ για Γροιλανδία: Απειλεί με δασμούς όλους όσους διαφωνούν με τα σχέδια των ΗΠΑ

«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφαλείας», επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ενδεχόμενο να επιβληθούν δασμοί στα κράτη που δεν συμφωνούν με τις αξιώσεις των ΗΠΑ να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία άφησε ανοιχτό ο Ντόναλντ Τραμπ με νέες δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή (16.01.2026).

Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «μπορεί να επιβάλω δασμούς σε χώρες που δεν συμφωνούν με τo θέμα της Γροιλανδίας, επειδή τη χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος θέτει τη χρήση δασμών ως μέσο πίεσης για την Γροιλανδία.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τραμπ έχει κλιμακώσει τη ρητορική του περί προσάρτησης του νησιού της Αρκτικής. Παρά τη συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Δανίας και της Γροιλανδίας στις 14 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στο θέμα, επικαλούμενος ρωσική και κινεζική απειλή.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει «απολύτως» να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, αυξάνοντας την πίεση στη Δανία, στην οποία ανήκει επίσημα το νησί.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, Τζεφ Λάντρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι πιστεύει ότι «υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει και θα γίνει».

«Ο Πρόεδρος μιλάει σοβαρά. Νομίζω ότι έχει θέσει τα θεμέλια. Έχει πει στη Δανία τι ψάχνει και τώρα είναι θέμα να καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Δανία

Στο μεταξύ, μία αντιπροσωπεία Αμερικανών πολιτικών βρίσκεται την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Δανίας και της Γροιλανδίας για να τους καθησυχάσει ενόψει των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ.

Η 11μελής ομάδα διευθύνεται από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Κουνς και έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν και τον ομόλογό της της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Κουνς δήλωσε: «Σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς αστάθειας, πρέπει να πλησιάσουμε περισσότερο τους συμμάχους μας, όχι να τους διώξουμε».

πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 5
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ
Τραμπ κατά Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ώρα να αποκτήσει νέο πρόεδρο που να κλείνει συμφωνίες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι έχασε ευκαιρίες για τον τερματισμό του πολέμου και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Ντόναλντ Τραμπ 49