Κόσμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 400 νεκροί – 42.500 πρόσφυγες έφτασαν στην Αρμενία

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ τουλάχιστον 42.500 εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή. 

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι 192 στρατιώτες του και ένας άμαχος έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αζερικό υπουργείο Υγείας.

Πάνω από 500 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν στην αποσχισθείσα αυτή περιοχή του Καυκάσου, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές, που παρέδωσαν τα όπλα τους, ανακοίνωσαν ότι στην πλευρά τους είχαν 213 νεκρούς.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την στρατιωτική επιχείρηση ανέρχεται ως εκ τούτου σε περισσότερους από 400.

Παράλληλα οι αρχές της Αρμενίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 42.500 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν φτάσει στην επικράτειά της, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του θύλακα αυτού.

Οι αζερικές αρχές άνοιξαν την Κυριακή τον μόνο δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά την παράδοση των Αρμένιων αυτονομιστών και την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη μαζί τους, με την οποία τέθηκε ο θύλακας υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο αιματηρούς πολέμους για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Τη Δευτέρα, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι Αζέροι “θα εγγυηθούν” τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Αρμένιων κατοίκων του θύλακα, οι οποίοι ανέρχονταν σε περίπου 120.000 πριν από την στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού την περασμένη εβδομάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει την Τετάρτη για το σκάνδαλο κακοποιήσεων στο καθολικό σχολείο Bétharram που τον «στοιχειώνει»
Οι αρχές θέλουν να διαπιστώσουν πόσα γνώριζε ο Μπαϊρού για τις φρικτές καταγγελίες στο σχολείο Notre-Dame de Bétharram και γιατί δεν έκανε τίποτα - Θύμα κακοποίησης και η κόρη του
Ο Φρανσουά Μπαϊρού
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει ότι το Κατάρ προσέφερε ένα πολυτελές αεροσκάφος στον Ντόναλντ Τραμπ
Το «ιπτάμενο παλάτι» προσφέρθηκε ως «δώρο» από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και προορίζεται να χρησιμοποιείται επισήμως από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει τη γροθιά του καθώς αποβιβάζεται από το Air Force One στο διεθνές αεροδρόμιο Palm Beach 3