Κόσμος

ΝΑΤΟ: Η Γερμανία αναλαμβάνει την ηγεσία της νατοϊκής κοινής δύναμης κρούσης πολύ υψηλής ετοιμότητας

H Γερμανία αναλαμβάνει από σήμερα (01.01.2023) την ηγεσία της κοινής δύναμης κρούσης πολύ υψηλής ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ.

Η Κοινή Ομάδα Εργασίας Πολύ Υψηλής Ευθύνης (VJTF) του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 2014 στον πυρήνα μιας ενισχυμένης Δύναμης Αντίδρασης της Συμμαχίας , μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία αντικαθιστά τη Γαλλία, η οποία ηγήθηκε της δύναμης το 2022. Ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τμήματα της VJTF στη Ρουμανία στην πρώτη αποστολή συλλογικής άμυνας της μονάδας. «Η Γερμανία είναι σημαντικός σύμμαχος και την ευχαριστούμε για την ηγεσία της VJTF το 2023», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουντζέσκου.

Η Οάνα Λουντζέσκου προσέθεσε ότι «καθώς ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους. Η VJTF είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται από την πλευρά του ΝΑΤΟ και είναι βασικό μέρος της συλλογικής μας άμυνας. Η ηγεσία της Γερμανίας είναι μια ισχυρή επίδειξη της δέσμευσης και των δυνατοτήτων της».

Η VJTF είναι το τμήμα υψηλότερης ετοιμότητας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Η ηγεσία και τα μέλη της VJTF εναλλάσσονται ετησίως μεταξύ των Συμμάχων. Το 2023, οι χερσαίες δυνάμεις της VJTF θα περιλαμβάνουν περίπου 11.500 χιλιάδες στρατεύματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αργεί πολύ η ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - Το «ναυάγιο» των συνομιλιών, οι ελιγμοί του Πούτιν και όσα δεν συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη
Η συντομία και το περιορισμένο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων έδωσαν στους αναλυτές περισσότερους λόγους να αμφιβάλλουν για το αν η Ρωσία επιθυμεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2