Κόσμος

ΝΑΤΟ: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την γρήγορη μεταφορά νέων πυροβολαρχιών Patriot στην Ουκρανία

Πρόκειται για μια διαδικασία που «τρέχει» μετά την απόφαση του Τραμπ να αποκτήσει το Κίεβο περισσότερα «αμυντικά όπλα»

Για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων αεροπορικής άμυνας με νέες συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων Patriot, μίλησε σήμερα (17.07.2025) ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αλέξους Γκρίνκεβιτς.

Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την γρήγορη μεταφορά και ανάπτυξη επιπρόσθετων πυροβολαρχιών Patriot στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες μερικές από τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

«Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους Γερμανούς για τη μεταφορά των Patriot», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν. «Η οδηγία που μου δόθηκε είναι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία για τον πόλεμό της για πάνω από τρία χρόνια εναντίον της Ουκρανίας και δεσμεύτηκε για την παροχή νέων πυραύλων κι άλλων όπλων στο Κίεβο.

Την Τρίτη (15.07.2025) δήλωσε ότι ορισμένοι πύραυλοι Patriot, προερχόμενοι από τη Γερμανία, βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν για την Ουκρανία.

Μια συνάντηση κρατών, τα οποία διαθέτουν συστήματα Patriot, και δωρητών για την Ουκρανία, που θα αποσκοπεί στην εξεύρεση επιπρόσθετων συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot για το Κίεβο και της οποίας θα προεδρεύσει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO, ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη (23.07.2025), δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στο πρακτορείο Reuters.

Η συνάντηση σε επίπεδο ειδικών αναμένεται να διεξαχθεί στο στρατιωτικό αρχηγείο SHAPE του NATO κοντά στην πόλη Μονς του Βελγίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Ο (Αμερικανός) υπουργός (Εξωτερικών) Μάρκο Ρούμπιο μίλησε μόνον για δυνατότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη (οι οποίες) μπορούν να μεταφερθούν πιο γρήγορα από ό,τι κάτι που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής», επισήμανε ο Γκρίνκεβιτς.

«Ωστόσο η γραμμή παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε για να συμπληρώσει τις δυνατότητες που δωρίζουν άλλοι», σημείωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει αίσθηση του αριθμού των συστημάτων Patriot που θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν για παράδοση στο Κίεβο. «Πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν, θα κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε πάνω σε αυτό», συνέχισε.

Έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα (14.07.2025), ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι απόφαση για την παροχή δύο αμερικανικής κατασκευής συστημάτων Patriot στο Κίεβο θα μπορούσε να ληφθεί εντός ημερών ή εβδομάδων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε τον Μέρντοχ και την WSJ: Ζητά 10 δισεκ. δολάρια για δημοσίευμα
Η μήνυση αφορά δημοσίευμα της WSJ σχετικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Τραμπ στον Τζέφρι Επστάιν και περιελάμβανε σκίτσο με σεξουαλικά υπονοούμενα, υποδηλώνοντας μια προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών
Ντόναλντ Τραμπ
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1
Βρέθηκε ο χειρότερος βασανιστής Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου - Ο «Dr. Evil» που ευθύνεται για τη φρίκη σε κολαστήριο της Ρωσίας
Πρόκειται για τον διεστραμμένο γιατρό Ilya Sorokin, 34 ετών, ο οποίος εργαζόταν σε μια ιατρική μονάδα που εξυπηρετούσε το κολαστήριο μιας σωφρονιστικής εγκατάστασης στη ρωσική πλευρά της Μορδοβίας
Ο Dr. Evil της Ρωσίας 7
Axios: Το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για την απομακρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα – Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της Μοσάντ
Ο Μπαρνέα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν κίνητρα σε Αιθιοπία, Ινδονησία και Λιβύη για να βοηθήσουν το Ισραήλ να τις πείσει να δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους
Παλαιστίνιοι στη Γάζα