Κόσμος

Νίγηρας: «Καταστροφικές» οι συνέπειες του πραξικοπήματος λέει ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ

Για καταστροφικές συνέπειες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα για όλο τον κόσμο κάνει λόγο ο ανατραπείς πρόεδρος του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ειδικότερα, ο ανατραπείς την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post σημειώνει πως το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα, την περιοχή του Σαχέλ και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ.

Για αυτό «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», προσθέτει ο Μπαζούμ, που ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς.

Ο ίδιος ξεκινά το άρθρο του λέγοντας: «Γράφω το κείμενο αυτό ως όμηρος. Ο Νίγηρας δέχεται επίθεση από μια στρατιωτική χούντα, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία μας, και δεν είμαι παρά ένας μόνο από τους πολίτες που κατά εκατοντάδες έχουν φυλακισθεί αυθαίρετα και παράνομα».

Αν το πραξικόπημα «επιτύχει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, την περιφέρειά μας και τον κόσμο ολόκληρο», προβλέπει ο Μπαζούμ.

«Με το πράσινο φως των υποκινητών του πραξικοπήματος και των περιφερειακών συμμάχων τους, το σύνολο της κεντρικής περιφέρειας του Σαχέλ μπορεί να περάσει υπό ρωσική επιρροή μέσω της οργάνωσης Βάγκνερ, η βάναυση τρομοκρατία της οποίας ήρθε στο φως στην Ουκρανία», συνεχίζει ο πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά το 2021.

«Η διεθνής αρωγή αντιπροσωπεύει το 40% του εθνικού προϋπολογισμού μας, όμως δεν θα παραδοθεί αν το πραξικόπημα επιτύχει», προειδοποιεί.

«Ψευδείς ισχυρισμοί»

«Οι πραξικοπηματίες διατύπωσαν ψευδείς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ενήργησαν για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Νίγηρα (…) Στην πραγματικότητα, η κατάσταση της ασφάλειας του Νίγηρα είχε βελτιωθεί ριζικά», υποστηρίζει ο Μπαζούμ.

«Στο νότο, όπου αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δεν είχε υπάρξει σχεδόν καμιά επίθεση σε διάστημα δύο ετών και πρόσφυγες επέστρεφαν στα χωριά τους (…) Στις βόρειες και τις δυτικές περιοχές της χώρας, ούτε εκεί είχαμε δεχθεί κάποια μεγάλη επίθεση από τότε που εκλέχτηκα το 2021», υποστηρίζει ο ανατραπείς πρόεδρος.

«Χάρη στους συμμάχους μας και στην εκπαίδευση από τους εταίρους μας (…) η χώρα ουδέποτε ήταν τόσο ασφαλής τα τελευταία 15 χρόνια», υπογραμμίζει, επικρίνοντας το Μαλί και την Μπουρκίνα που «υποστηρίζουν το παράνομο πραξικόπημα» και «χρησιμοποιούν μάλλον εγκληματίες μισθοφόρους, όπως την οργάνωση Βάγκνερ», για να «διευθετήσουν τα προβλήματα ασφαλείας», αντί να «ενισχύουν τις δικές τους δυνατότητες».

«Κυρώσεις χωρίς προηγούμενο»

«Η ECOWAS (σ.σ.: Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ανακοίνωσε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, μεταξύ των οποίων μια απαγόρευση των εξαγωγών και των εισαγωγών πετρελαίου, και την αναστολή των διασυνοριακών οικονομικών συναλλαγών».

«Αυτά τα μέτρα δείχνουν ήδη με τι θα μοιάζει το μέλλον κάτω από μια αυταρχική χούντα χωρίς όραμα ούτε αξιόπιστους συμμάχους. Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 40% και συνοικίες αναφέρουν ήδη ελλείψεις αγαθών και ηλεκτρικού», τονίζει ο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

«Τελευταίο προπύργιο»

«Στην ταραγμένη περιφέρεια του Σαχέλ, ανάμεσα σε αυταρχικά κινήματα τα οποία επιβλήθηκαν σε ορισμένους από τους γείτονές μας, ο Νίγηρας είναι το τελευταίο προπύργιο για το σεβασμό των δικαιωμάτων», υποστηρίζει ακόμη ο Μπαζούμ αναφερόμενος για μια ακόμη φορά στο Μαλί και την Μπουρκίνα, που κυβερνώνται επίσης από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

«Η Μπόκο Χαράμ και άλλα τρομοκρατικά κινήματα θα επωφεληθούν αναμφίβολα από την αστάθεια στο Νίγηρα, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας για να επιτεθούν σε γειτονικές χώρες και για να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία στον κόσμο».

«Να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη»

«Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Το να πολεμήσουμε για τις κοινές αξίες μας, μεταξύ των οποίων ο δημοκρατικός πλουραλισμός και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνουμε βιώσιμες προόδους εναντίον της φτώχειας και της τρομοκρατίας. Ο λαός του Νίγηρα δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξή σας σ’ αυτή την καμπή της ιστορίας μας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
23
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν