Κόσμος

Νορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Εργατικό και το Κεντρώο Κόμμα στη Νορβηγία, οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών και πιθανός νέος πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αφού ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κέντρου, το οποίο υπερασπίζεται κυρίως τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου στη Νορβηγία.

Ο Τρίγκβε Σλάγκσβολντ Βέντουμ του Κεντρώου κόμματος διευκρίνισε ότι η πολιτική πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα δύο αυτά κόμματα μαζί με τη σοσιαλιστική Αριστερά απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, βάζοντας τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από τη συντηρητική πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ.

Η Αριστερά ωστόσο αποσύρθηκε στη συνέχεια από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω των διαφορετικών απόψεων με τα άλλα δύο κόμματα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων και τη συνέχιση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της χώρας εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει μόνο 76 έδρες στο 185μελές κοινοβούλιο και θα πρέπει κάθε φορά να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα για να περνά τα νομοσχέδιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Washington Post: Οι ΗΠΑ έχασαν τα μισά αντιπυραυλικά τους αποθέματα για να υπερασπίσoυν το Ισραήλ
Tο Ιράν φέρεται να έχει εξουδετερώσει πάνω από 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την αρχή της σύγκρουσης.
Τα αναχαιτιστικά THAAD των ΗΠΑ
Οι ελπίδες για συμφωνία Τραμπ – Ιράν «απογείωσαν» τη Wall Street που έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ
Οι επενδυτές »βλέπουν» προοπτικές συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για τη λήξη της σύρραξης και την αποκατάσταση των ενεργειακών ροών μέσω των κρίσιμων Στενών του Ορμούζ
Wall Street
«Μήνυμα ισχύος» των ΗΠΑ στην Κούβα - Έστειλαν το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στην Καραϊβική
Δεν είναι τυχαία η άφιξη του αεροπλανοφόρου στη νότια Καραϊβική, την ίδια ημέρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
Πλοίο