Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Νότια Αφρική: Άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Νότια Αφρική: Άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη Νότια Αφρική άρχισε σήμερα, μετά μια αναβολή που οφειλόταν στις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα κατά του τοπικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού του εμβολίου της AstraZeneca που αγόρασε αρχικά η κυβέρνηση.

Η πρώτη δόση της παρτίδας των 80.000 εμβολίων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson&Johnson χορηγήθηκε μπροστά στις κάμερες σε μια νοσοκόμα μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου της Καϊελίτσα, ενός μεγάλου δήμου του Κέιπ Τάουν. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα εμβολιάστηκε επίσης.

Με κάθε μυστικότητα παραδόθηκαν αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ τα πολύτιμα εμβόλια που χορηγούνται μόνο σε μια δόση και μεταφέρθηκαν σε αίθουσα ασφαλείας προτού διανεμηθούν σε διάφορα κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί προορίζονται για 1,2 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Μια επιπλέον παράδοση 420.000 δόσεων αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση. Συνολικά, εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν παραγγελθεί στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Θα συμπληρωθούν από 20 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer. Η Νότια Αφρική θα λάβει επίσης και άλλες παρτίδες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

Έχοντας μείνει πίσω στην κούρσα του εμβολιασμού, η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της ηπείρου από την πανδημία, επρόκειτο να αρχίσει να εμβολιάζει τα 59 εκατομμύρια του πληθυσμού της στις αρχές του μήνα, με ένα εκατομμύριο βρετανικά εμβόλια των AstraZeneca/Οξφόρδης.

Αυτή η πρώτη παρτίδα είχε παραληφθεί με τιμές στις αρχές Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρο Ραμαφόζα να είναι παρών στον διάδρομο του αεροδρομίου.

Ωστόσο μερικές ημέρες αργότερα, μελέτη που έδειχνε “περιορισμένη” αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους που ονομάστηκε 501Y.V2, ανάγκασε την κυβέρνηση να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ ωστόσο συνέστησαν τη χρήση του βρετανικού εμβολίου στις χώρες όπου υπάρχουν παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

270 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την ήπειρο

Η Αφρικανική Ένωση, η οποία εξασφάλισε σχεδόν 270 εκατομμύρια δόσεις για την ήπειρο, δήλωσε επίσης ότι δεν θα αποκλείσει την AstraZeneca. Το Μαλάουι έχει ήδη δηλώσει ότι συνεχίζει την αγορά αυτών των εμβολίων.

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι προσφέρει το 1 εκατομμύριο των βρετανικών εμβολίων που έχει στην Αφρικανική Ένωση, προκειμένου να τα ανακατανείμει.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson φέρεται να είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 57% στην καταπολέμηση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, σύμφωνα με μελέτη.

Η Νότια Αφρική διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το τοπικό παραλλαγμένο στέλεχος, που είναι πιο μεταδοτικό. Η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 48.300 θανάτους.

Ωστόσο, οι καμπύλες υποχώρησαν πρόσφατα, οι νέες είναι κάτω από το όριο των 2.000 ανά ημέρα, έναντι περισσότερων από 20.000 στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ξεκίνησε στην Κολομβία η εκστρατεία εμβολιασμού

Η Κολομβία ξεκίνησε σήμερα την εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19, με τον εμβολιασμό μιας νοσηλεύτριας σε νοσοκομείο της πόλης Σινσελέγο, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Βερόνικα Ματσάδο, ηλικίας 46 ετών, έκανε την πρώτη δόση του γερμανο-αμερικανικού εμβολίου των Pfizer-BioNTech, παρουσία του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.

«Σήμερα, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο (…), να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής του κολομβιανού κράτους σε δημοσιογράφους, από την πόλη αυτή των σχεδόν 300.000 κατοίκων, που βρίσκεται σε απόσταση 900 χιλιομέτρων από την Μπογοτά.

Η πρώτη φάση της εκστρατείας προβλέπει τον εμβολιασμό του προσωπικού υγείας και των Κολομβιανών ηλικίας άνω των 80 ετών. Από αύριο, θα ξεκινήσει στην πρωτεύουσα Μπογοτά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Μεντεγίν (βορειοανατολικά) και το Κάλι (νοτιοδυτικά).

Η κυβέρνηση ελπίζει να εμβολιάσει, εντέλει, 36 εκατομμύρια από τα 50 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας, Περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων 58.000 θανατηφόρα, έχουν καταγραφεί από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος τον Μάρτιο του 2020.

Η Κολομβία έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά εμβολίων με τα εργαστήρια SinoVac (κινεζικό), AstraZeneca (αγγλο-σουηδικό) και την αμερικανική Johnson & Johnson, ενώ αναμένεται να επωφεληθεί, επίσης, από το πρόγραμμα Covax, που εκπονείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις