Κόσμος

Νταβός: Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ο Χένρι Κίσινγκερ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία, ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κίσινγκερ είπε: «πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή φοβόμουν ότι θα προκαλούσε ακριβώς όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται τώρα».
Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, τόνισε ότι δεν έχει νόημα η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ενδεδειγμένη» μόλις επιλυθεί η σύγκρουση.

Ο 99χρονος Κίσινγκερ υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια μετωπική στρατιωτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα μόλις επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ουκρανική αντίσταση, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να την υποστηρίζουν και, εφόσον χρειαστεί, να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια, έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία ή συμφωνηθεί (εκεχειρία) για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών», είπε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί προεδρίας Νίξον και Φορντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία