Σάββατο, 13 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Διχάζει τους Αμερικανούς η άσκηση ποινικής δίωξης – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Ντόναλντ Τραμπ: Διχάζει τους Αμερικανούς η άσκηση ποινικής δίωξης – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ δίχασε τους Αμερικανούς και αύξησε τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos.

Η δημοσκόπηση έγινε στις 5 και 6 Απριλίου, μετά την απαγγελία 34 κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικά αδικήματα από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Κατά τα ευρήματα της, το 49% των Αμερικανών θεωρεί πως ήταν σωστό να απαγγελθούν κατηγορίες ποινικής φύσης στον Τραμπ, η πρώτη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην ιστορία.

Όμως αν εξεταστεί βαθύτερα, το εύρημα αναδεικνύει πόσο διχάζει τους Αμερικανούς οτιδήποτε σχετίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 84% εξ όσων είπαν πως ανήκουν στους Δημοκρατικούς έκρινε πως ήταν σωστή η άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ μόλις το 16% συμφωνεί.

Ο αντίκτυπος στους Ρεπουμπλικανούς

Το 40% όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι είπε πως η δίωξη έκανε πιθανότερο να ψηφίσει τον Τραμπ το 2024, ενώ μόλις το 12% είπε πως πλέον είναι λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει. Το 38% είπε πως η δίωξη δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται με διαφορά μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματός του. Το 58% των Ρεπουμπλικάνων λέει πως είναι ο υποψήφιος που προτιμούν, από 48% σε προηγούμενη έρευνα της Ipsos για το Ρόιτερς τη Δευτέρα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, που επισήμως δεν έχει ακόμη θέσει υποψηφιότητα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 21%.

Παρότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν ριζικά για την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση, η έρευνα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (το 73%, συμπεριλαμβανομένου του 55% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι) πιστεύει πως πράγματι ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δοθούν χρήματα στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και στο μοντέλο Κάρεν ΜακΝτούγκαλ για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις που φέρεται να είχε μαζί τους.

Ωστόσο, ταυτόχρονα το 76% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι βλέπει στην άσκηση ποινικής δίωξης προσπάθεια να εμποδιστεί ο Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία με τη διαδικασία. Την ίδια άποψη μοιράζεται το 34% των Δημοκρατικών.

Το 51% του δείγματος —αλλά μόλις το 18% των Ρεπουμπλικάνων— θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του  Τραμπ σημαίνει πως πρέπει να του αφαιρεθεί διά παντός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις