Κόσμος

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κινδυνεύει με φυλάκιση 15 έως 20 χρόνων για πολιτική κατασκοπεία

Η υπόθεση εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα εναντίον του Ιμάμογλου για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το κέρδος»

Ποινή κάθειρξης από 15 έως 20 έτη ζητεί η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης για τέσσερις υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο έρευνας για τα αδικήματα της «πολιτικής κατασκοπείας» στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αποδιδόμενα αδικήματα φέρονται να τελέστηκαν την περίοδο 2019-2025 και αφορούν τον πρώην δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος απομακρύνθηκε από το αξίωμά του μετά τη σύλληψή του από τις αρχές στην Τουρκία, καθώς και τους Χουσεΐν Γκουν, Νετζατί Οζκάν και Μερντάν Γιανταδάγ.
 
Η υπόθεση εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα εναντίον του Ιμάμογλου για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το κέρδος», στο πλαίσιο της οποίας απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες περί κατασκοπείας.
 
Το κατηγορητήριο διαβιβάστηκε στο 25ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης για αξιολόγηση.
 
Το κατηγορητήριο που υπέβαλε στο αρμόδιο δικαστήριο η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης αποτελείται από 160 σελίδες, στο οποίο περιγράφεται ένα διεθνές ψηφιακό δίκτυο που φέρεται να αξιοποίησε τη βάση δεδομένων του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης για δραστηριότητες πολιτικής κατασκοπείας και χειραγώγησης εκλογικών διαδικασιών.
 
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, αντιμετωπίζει τη νέα κατηγορία της «πολιτικής κατασκοπείας» από το φθινόπωρο του 2025.

Μετά από έρευνα της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, η προεκλογική ομάδα του Εκρέμ Ιμάμογλου φέρεται να συνδέεται με έναν επιχειρηματία που συνεργάστηκε με βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συλλογή και διαρροή προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων και εκλογικών πληροφοριών, μέσω εφαρμογών του δήμου, με στόχο τη διασφάλιση διεθνούς υποστήριξης για την υποψηφιότητά του στην προεδρία.

Ο Ιμάμογλου, που ήδη βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο 2025 με κατηγορίες περί «διαφθοράς» και προσβολής εισαγγελέα, αρνείται όλες τις κατηγορίες και τις αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα.

Η δίκη του για τις 142 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, ορίστηκε για τις 9 Μαρτίου 2026, με την εισαγγελία να ζητά υψηλές ποινές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα υπόθεση που θυμίζει «Ζιζέλ Πελικό» στη Βρετανία: Υπεύθυνος κατασκήνωσης νάρκωνε τη σύζυγό του για να βιάζει παιδιά εν αγνοία της
Τον Νοέμβριο, ομολόγησε την ενοχή του για βιασμό παιδιών κάτω των 13 ετών, οκτώ κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκων, τρεις κατηγορίες για δημιουργία άσεμνων εικόνων παιδιών και τέσσερις κατηγορίες για ναρκωτικά
Ο Jon Ruben
Το Ινστιτούτο Νόμπελ ζητά «εξηγήσεις» από πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας για τη σχέση του με τον Επστάιν
Ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ από το 2009 μέχρι το 2015, υπήρξε πρωθυπουργός της Νορβηγίας, υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2009 μέχρι το 2019
Ο Thorbjorn Jagland