Κόσμος

Ο εμφύλιος στη Λιβύη φουντώνει – Μάχες σε Ζαουϊγια και Ρας Λανούφ

Μάχες γίνονται αυτή την χώρα μεταξύ αντικαθεστωτικών και του στρατού του Καντάφι σε δύο μεγάλες πόλεις της Λιβύης.
Οι αντικαθεστωτικοί αποκρούουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση του στρατού του Καντάφι. Απέρριψαν οι ΗΠΑ την πρόταση Τσάβες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, και σε αντικαθεστωτικούς στο λιμάνι του Ρας Λανούφ, που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή, μάχες διεξάγονται και στην Ζαουϊγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Για “νίκη ή θάνατο” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του “…να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα”.
 

Οι αντικαθεστωτικοί, που κρατούν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη Λιβύη, προετοιμάζονταν από αργά το βράδυ για να αποκρούσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι, που θέλει να επανανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις της ανατολικής περιοχής της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.

 
Όπως δήλωσαν σε τηλεφωνική συνομιλία με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, κάτοικοι της πόλης, ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από στρατιωτικά φυλάκια που εγκαταλείφθηκαν από τους άνδρες τους τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.
 
Παρόλα αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην ευρείας κλίμακας επίθεση που αναμένεται να εκδηλωθεί εναντίον τους από ώρα σε ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις της Τρίπολης, ότι η ανακατάληψη των πόλεων από το στρατό θα γίνεται μόνο με ειρηνικό τρόπο, χωρίς εν τούτοις ανεπισήμως να αποκλείεται και η χρήση βίας.
 
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απέρριψαν σήμερα την προσφορά διεθνούς μεσολάβησης για τη Λιβύη που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον συνεχίζει να απαιτεί την εγκατάλειψη της εξουσίας από τον συνταγματάρχη Καντάφι.
 
“Δεν υπάρχει ανάγκη διεθνούς επιτροπής για να ειπωθεί στον συνταγματάρχη Καντάφι αυτό που πρέπει να κάνει για το καλό της χώρας και του λαού του” δηλαδή να φύγει, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.
 
Σήημερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος όλος ‘”επαναστατεί” από τη βία που ασκείται κατά των Λίβυων και επανέλαβε την πρότασή του για αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ εξατάζουν όλα τα ενδεχόμενα “στρατιωτικά και μη”.
 
Σύμφωνα με το Καράκας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες συζήτησε την μεσολαβητική πρότασή του με τον ίδιο τον Καντάφι ,σήμερα δύο εβδομάδες μετά την λαϊκή εξέγερση.
 
Ο Αραβικός Σϋνδεσμος ανακοίνωσε ότι μελετά την πρόταση αυτή ενώ η λιβυκή αντιπολίτευση την απέρριψε κατηγορηματικά .

Πάντως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα “καθίσει” στο σκαμνι τον Καντάφι και τους γιους του για εγκλήματα πολέμου.
 
Χθες βράδυ ο διευθυντής του London School of Economics παραιτήθηκε μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις σχέσεις που είχε με το πανεπιστήμιο η οικογένεια Καντάφι.

 

 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν
Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικό «χτύπημα» στο Ιράν και ο Πεζεσκιάν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ ότι «υποκινούν τους ταραξίες»
Ο Ρεζά Παχλαβί, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς «διαδόχους» του Αλί Χαμενεΐ, σε σημερινό του μήνυμα κάνει ειδική αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ