Κόσμος

Ο «Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» της ντερ Λάιεν «βγάζει στη σέντρα» τον Μαργαρίτη Σχοινά

Ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες αντιδρούν στην αρμοδιότητα "προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" που ανατέθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά.

Τη θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις αναφορικά με τον τίτλο αντιπροέδρου, που ανατέθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Έλληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Η κ. Αντρέεβα σημείωσε ότι το καινούργιο Σώμα επιτρόπων συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά, ενώ σήμερα βρίσκεται εκτός Βρυξελλών για μία άτυπη συνάντηση ενόψει των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μία δυνατή Ευρώπη στον κόσμο. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ίδια, εξάλλου, παρέπεμψε στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το κείμενο, επισήμανε, περιλαμβάνεται, επίσης, ο τίτλος της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ένταξη των μεταναστών.

Επιφυλάξεις και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στις πιέσεις που δέχεται η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο τίτλο προστέθηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε σήμερα πως «δεν (του) αρέσει η ιδέα» να συνδεθούν η μετανάστευση και ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση», δήλωσε στο Euronews ο προκάτοχος της φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει επίσημα τη θέση της την 1η Νοεμβρίου.

Το θέμα είναι λεπτό ενόψει των ακροάσεων των νέων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα επικυρώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ψηφοφορία.

Ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ορίσθηκε αντιπρόεδρος της Κομισιόν  με αρμοδιότητα την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, στη νέα ομάδα η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο τίτλος προκάλεσε πολεμική, καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΕΛΚ και ενώσεις καταγγέλλουν μια «ρητορική δανεισμένη από την άκρα δεξιά».

Οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες αντίπαλες του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούν να εγκαταλειφθεί αυτός ο τίτλος. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το θέμα αυτό.

«Ήρθε η ώρα για το Κοινοβούλιο να πει ότι δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο τίτλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωβουλευτής Καριμά Ντελί (Ευρώπη-Οικολογία, EELV), η οποία πρότεινε την ιδέα να απευθυνθεί επιστολή διαμαρτυρίας στην φον ντερ Λάιεν.

«Απατηλός και διφορούμενος»

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από μια πλειοψηφία των προέδρων των επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε η Ντελί, και επρόκειτο να υποβληθεί για συζήτηση σήμερα το πρωί στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου.

«Δεν μας αρέσει αυτός ο τίτλος, τον αρνούμαστε», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είπαμε χθες στην Κομισιόν πως η ομάδα μας δεν μπορεί να τον δεχθεί».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, RE), ο Ρουμάνος Ντατσιάν Τσιόλος, ανακοίνωσε πως ζήτησε από την φον ντερ Λάιεν την απόσυρση του τίτλου, χαρακτηρίζοντάς τον «απατηλό και διφορούμενο».

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Επιτροπής «καταλαβαίνει τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί», είπε ο Τσιόλος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος ότι η φον ντερ Λάιεν θα αλλάξει τον επίσημο τίτλο. Όμως η απόφαση «της ανήκει, δεν υπάρχει ζήτημα να δοθεί η εντύπωση πως της επιβλήθηκε με πίεση».

Το περιβάλλον της φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστό πως καμιά απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί επσευσμένα. «Όλα τα επιχειρήματα εξετάζονται», δήλωσε η πηγή αυτή. Η νέα ομάδα των επιτρόπων, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, συνεδριάζει από χθες, Τετάρτη, το βράδυ για να προετοιμάσει τις ακροάσεις.

Επικεφαλής εκπρόσωπος μέχρι τώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έχει χρησιμοποιήσει από την πλευρά του τον αμφιλεγόμενο τίτλο στο επίσημο προφίλ του στο Twitter. Αναφέρει αντίθετα τα θέματα «μετανάστευση», «ασφάλεια», «κοινωνικά δικαιώματα», «παιδεία», «πολιτισμός» και «νεολαία».

«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής βασίζεται στην αλληλεγγύη, την πνευματική ηρεμία και την ασφάλεια. Οφείλουμε να απαντήσουμε και να κατευνάσουμε τους θεμιτούς φόβους και ανησυχίες για την επίδραση μιας άτακτης μετανάστευσης στην οικονομία μας και την κοινωνία μας», γράφει η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Όταν της ασκήθηκε πίεση για να εξηγήσει τον τίτλο κατά την παρουσίαση της νέας Επιτροπής της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υπενθυμίσει πως οι ονομασίες των χαρτοφυλακίων των αντιπροεδριών έχουν αντληθεί από το πολιτικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας είναι να παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας», είχε τονίσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«The Discombobulator»: Ο Τραμπ αποκαλύπτει τον μυστικό «Αποσυντονιστή» που χρησιμοποιήθηκε για να συλληφθεί ο Μαδούρο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε με υπερηφάνεια ότι αυτό το μυστηριώδες όπλο αχρήστευσε τον εξοπλισμό του εχθρού όταν τα αμερικανικά ελικόπτερα εισέβαλαν στο Καράκας
Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες, συνοδεία Αμερικανών ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας
Οργή στις ΗΠΑ: Συνελήφθη 2χρονο κοριτσάκι και πατέρας για παράνομη μετανάστευση στη Μινεσότα – «Αδιανόητη αθλιότητα»
Ο πατέρας της 2χρονης που βρίσκεται υπό κράτηση, με καταγωγή από τον Ισημερινό, έχει εκκρεμή αίτηση ασύλου και δεν έχει εκδοθεί οριστική εντολή απέλασης
Ένας αστυνομικός σημαδεύει με όπλο ένα σπίτι κατά τη διάρκεια επιδρομής της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Σεντ Πολ της Μινεσότα
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης
Ιρανός στρατηγός υπογράμμισε ότι οι Φρουροί και το ιρανικό κράτος είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν άμεσα κάθε εντολή της ανώτατης στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου στον Κόλπο
Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. σπίτια στο Κίεβο από ρωσική επίθεση - Στους μείον 10 η θερμοκρασία
Η Μόσχα πραγματοποίησε τις επιθέσεις την ώρα που τριμερείς συνομιλίες συνεχίζονταν για δεύτερη ημέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ
Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι στο Κίεβο 8
Ακραία χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Στους -46 βαθμούς η θερμοκρασία – 16 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με χιονοθύελλα και ακραίο κρύο - Οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο πάγος ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
13
Αμερικανική επίθεση σε πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Δύο νεκροί
Από τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει περίπου 30 επιθέσεις εναντίον σκαφών που φέρονται να διακινούσαν ναρκωτικά, με απολογισμό περισσότερους από 110 νεκρούς σε Καραϊβική και Ειρηνικό
Το πλοίο που χτυπήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό