weather-icon °C AΘΗΝΑ

Κομισιόν: Αντιπρόεδρος ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Κομισιόν: Αντιπρόεδρος ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Φωτογραφία αρχείου EPA

Οι πληροφορίες που ήταν τον Έλληνα Επίτροπο να αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν, επιβεβαιώθηκαν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαργαρίτη Μαργαρίτη Σχοινά και τον συνεχάρη για την τοποθέτησή του ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μέχρι πρότινος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Κομισιόν. Είναι ο πρώτος Έλληνας που γίνεται αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός πως προτείνεται για αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με αρμοδιότητες το μεταναστευτικό, την ασφάλεια, την εργασία και την εκπαίδευση.

«Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου στην επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νεολαία, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου τόσο να προστατέψουμε όσο και ενδυναμώσουμε τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της νέας Κομισιόν.

Ο ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διευκρινίζοντας τις αρμοδιότητες που θα έχει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως θα έχει ένα συντονιστικό ρόλο στην Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης. Όπως είπε θα είναι υπεύθυνος τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και την πολιτική ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων.

Η «επιτυχής» διαχείριση της μετανάστευσης συνδέεται με την ανάπτυξη μιας «αλυσίδας δράσεων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και ξεκαθάρισε ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει προστασία σε όσους πρόσφυγες τη χρειάζονται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις «επιστροφές» των παράτυπων μεταναστών.

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν

Η πρόεδρος, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επέλεξε συνολικά εννέα αντιπροέδρους για τη τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτελεστικοί αντιπρόεδροι ορίστηκαν ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο Φρανς Τίμερμανς και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Αυτοί οι τρεις θα είναι τα πρόσωπα του στενού κύκλου της νέας προέδρου της Κομισιόν.

Ο Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση. Η Μαργκρέτε Βέσταγκερ (Δανία) θα είναι αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης τοποθετήθηκε ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θέση αντιπροέδρου αναλαμβάνει και ο Γιοζέπ Μπορέλ από την Ισπανία. Θα είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και είχε διοριστεί με απόφαση των ηγετών κρατών.

Οι υπόλοιποι αντιπρόεδροι είναι η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια, ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις και η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.

Οι Επίτροποι

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Υγεία.
Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».
Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».
Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

#TAGS MM