Κόσμος

Ο Λίβανος «αδειάζει» την Χεζμπολάχ: «Το μονοπώλιο των όπλων να επιστρέψει στο στρατό μας»

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, «άδειασε» την Χεζμπολάχ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα (24.10.2024) στο  πλαίσιο της διάσκεψης του Παρισιού για την συγκέντρωση και παροχής βοήθειας προς τον Λίβανο.

Ο ηγέτης του Λιβάνου υποστήριξε ότι το μονοπώλιο των όπλων πρέπει να επανέλθει στο κράτος και τον στρατό του χώρας, αφήνοντας «στην απέξω» την Χεζμπολάχ, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού.

«Το σημαντικότερο σήμερα είναι (…) μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός και έπειτα πρόσθεσε: «Στην συνέχεια, η εφαρμογή της απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία ορίζει ότι μόνο οι Κυανόκρανοι και ο στρατός του Λιβάνου θα πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ».

ALAIN JOCARDALAIN JOCARD/Pool via REUTERS

Ο Μικάτι «αδειάζει» την Χεζμπολάχ

Στο σημείο αυτό, ο Νατζίμπ Μικάτι υπογράμμισε πως «κάθε μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που ορίζουν ότι τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του λιβανικού στρατού και του λιβανικού κράτους».

«Ο Λίβανος καλεί την διεθνή κοινότητα να ενωθεί, να στηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων και την εφαρμογή άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως έχει διατυπωθεί παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και της ασφάλειας στον νότιο Λίβανο», δήλωσε ο Μικάτι.

ALAIN JOCARDALAIN JOCARD/Pool via REUTERS

Έπειτα, επισήμανε πως: «Η καθολική και άμεση εφαρμογή της απόφασης αυτής από τον Λίβανο και το Ισραήλ θα διαφυλάξει την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα του Λιβάνου και μία ασφάλεια στα νότια σύνορά μας που θα επιτρέψει στις εκτοπισμένες κοινότητες να επιστρέψουν στις περιοχές τους» είπε στ

Τέλος, ο Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και της απόφασης 1701 η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε την στρατολόγηση περισσότερων στρατιωτών και την ανάπτυξη επιπλέον δύναμης 8.000 στον νότιο Λίβανο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ