Κόσμος

Ο Μπάιντεν μπέρδεψε την Ελβετία με τη Σουηδία και την έβαλε στο ΝΑΤΟ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως θέλει να βάλει και την Ελβετία στο ΝΑΤΟ σε ένα γλωσσικό και όχι διπλωματικό ολίσθημα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν πριν από την ιστορική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ένα από αυτά τα βήματα ήταν η επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο.

Ενώ βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο, ο Φινλανδός πρόεδρος «πρότεινε να τηλεφωνήσουμε στην ηγέτιδα της Ελβετίας», θυμήθηκε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάλαβε αμέσως το λάθος που έκανε και αυτοσαρκάστηκε: «Της Ελβετίας… Ω Θεέ μου… Πραγματικά λαχταρώ πολύ τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ» και, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που γελούσαν, διευκρίνισε το αυτονόητο, ότι μιλούσε για τη «Σουηδία».

Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν ουδέτερες στρατιωτικά, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Ελβετίας ωστόσο, μιας χώρας που έχει γίνει συνώνυμη της ουδετερότητας, θα αποτελούσε σενάριο διπλωματικής επιστημονικής φαντασίας, μολονότι η χώρα πρόσφατα υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κορυφαίοι δύτες στις Μαλδίβες στην αποστολή για την ανάσυρση των νεκρών Ιταλών από το σπήλαιο – Μυστήριο μετά τον νέο θάνατο
Πέντε Ιταλοί δύτες έχασαν τη ζωή τους μετά την εξερεύνηση της ατόλης Βάαβου την Πέμπτη, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη της πολυεθνικής αποστολής διάσωσης
Επιχείρηση δυτών στις Μαλδίβες
CNN: Η Κούβα καλεί τους πολίτες να ετοιμαστούν για επίθεση από τις ΗΠΑ – Τα ανησυχητικά σημάδια
Τα κρατικά κτίρια και υπηρεσίες στην Κούβα καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης - Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας συμμετέχουν σε ασκήσεις, κρατούν όπλα σοβιετικής προέλευσης και εκπαιδεύονται σε τακτικές ανταρτοπολέμου
Κουβανοί με τεράστια σημαία