Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Μπάιντεν στον καναπέ και ο Τραμπ… κάτω από το τραπέζι – Η εικόνα που έγινε viral

Parasite

Μελάνια και Ντόναλντ Τραμπ κάτω από το… τραπεζάκι. Τζιλ και Τζο Μπάιντεν στον καναπέ με τις πυτζάμες τους. Με meme που έγινε viral, προκάλεσε ακόμη και αντιδράσεις, αλλά αποτυπώνει αυτό που βλέπουμε όλοι στο Λευκό Οίκο: την, σχεδόν παιδιάστικη, άρνηση του απερχόμενου προέδρου να αποδεχτεί την ήττα του.

Η φωτογραφία που έχει γίνει viral δείχνει τον Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, Τζιλ, να κάθονται στον καναπέ φορώντας τις πυτζάμες τους. Μπροστά τους είναι ένα τραπεζάκι. Κάτω απ’ αυτό είναι… κρυμμένοι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια. Μια φωτογραφία, ένα meme, εμπνευσμένο από την ταινία Παράσιτα, που βραβεύτηκε με Όσκαρ, η οποία θέλει να δείξει πως Τραμπ μπορεί να πάει… μακριά για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Το meme ανέβασε ο ηθοποιός Bradley Whitford, γνωστός και για το ρόλο του ως αναπληρωτής προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο στην πολυβραβευμένη σειρά The West Wing. Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι… δεν κατάλαβε τι ήθελαν να πουν τα «Παράσιτα».

Δείτε τη φωτογραφία

 

Τα σενάρια για το… τί θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μέρες από το περασμένο Σάββατο όταν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Τόσες μέρες μετά και ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να (από)δεχτεί την ήττα του.  

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και η προεκλογική ομάδα του Τραμπ έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες – κλειδία, καταγγέλλοντας νοθεία ή παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν αποδείξεις.

Click4more Ο… πρώτος του Τζο Μπάιντεν: Διάλεξε προσωπάρχη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Στη Τζόρτζια ανακοινώθηκε επανακαταμέτρηση των ψήφων, κάτι που ενδέχεται να γίνει και στο Ουισκόνσιν, προσπάθειες που δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μέχρι πότε μπορεί να διαρκέσει η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων; Μπορεί να αμφισβητηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν;

Πόσος καιρός χρειάζεται για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων;

Προς το παρόν η καταμέτρηση συνεχίζεται σε κάποιες πολιτείες – κλειδία, όπως η Πενσιλβάνια, ενώ επανακαταμέτρηση με το… χέρι πρόκειται να ξεκινήσει στη Τζορτζια. Όμως κάθε πολιτεία έχει μια καταληκτική ημερομηνία ως την οποία πρέπει να επικυρωθούν τα αποτελέσματα και οι ψήφοι που έχει λάβει κάθε υποψήφιος: στη Τζόρτζια η ημερομηνία αυτή είναι η 20η Νοεμβρίου, στην Πενσιλβάνια η 23η και στην Αριζόνα η 30η.

“Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι κάθε πολιτεία να επικυρώσει επισήμως τα αποτελέσματά της”, δήλωσε ο Τζον Φόρτιερ ειδικός σε θέμα εκλογών στο Bipartisan Policy Center.

“Πιστεύω ότι κάποια στιγμή, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, με την πρόοδο της καταμέτρησης και μάλλον με την απόρριψη κάποιων δικαστικών προσφυγών, θα δούμε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα αποτελέσματα μέσω της νομικής οδού. Εκτιμώ ότι με αυτό τον τρόπο να λυθεί το θέμα”, σχολίασε.

Η 14η Δεκεμβρίου είναι η πραγματική καταληκτική ημερομηνία, υπογραμμίζουν οι ειδικοί: τότε συνεδριάζουν οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας για να ψηφίσουν επισήμως τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, μια ψήφος που ορίζεται από το ποιος έχει λάβει την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία.

Διαφορετικοί κατάλογοι εκλεκτόρων στις αμφίρροπες πολιτείες;

Αυτό είναι ένα “εξαιρετικά απίθανο” σενάριο, σύμφωνα με τον Μπάρι Μπέρνεν, ειδικό του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, “όμως και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι το αναφέρουν είναι ανησυχητικό (…) Πιστεύαμε ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας στο οποίο δεν θα βλέπαμε τέτοιες συμπεριφορές”.

Σε αυτό το σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τον Μπέρντεν, θα είναι “αντίθετο με κάθε κανόνα και διαδικασία ορισμού του προέδρου”, το με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία κοινοβούλιο μιας πολιτείας στην οποία αμφισβητείται η νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να ορίσει Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες, αντί να επικυρώσει τη λίστα των Δημοκρατικών εκλεκτόρων.

Η διαμάχη στη συνέχεια θα μεταφερόταν στο Κογκρέσο, το οποίο θα συνεδρίαζε στις 6 Ιανουαρίου για να καταμετρήσει τις ψήφους των εκλεκτόρων και να ορίσει επισήμως τον νικητή των εκλογών.

Όμως για να συμβεί αυτό πολλές αμφίρροπες πολιτείες θα έπρεπε να υποβάλουν διαφορετικούς καταλόγους εκλεκτόρων για να αμφισβητήσουν τη νίκη του Μπάιντεν, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο.

Κι αν ο Τραμπ δεν αναγνωρίσει την ήττα του;

“Είναι πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίσει ποτέ την ήττα του”, εκτίμησε ο Μπέρντεν. “Εξακολουθεί να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016, αν και κέρδισε (…) οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να τις αμφισβητεί την υπόλοιπη ζωή του”.

Click4more Μπάιντεν – Τραμπ: Με τις κυρίες τους σε δύο διαφορετικές τελετές για την Ημέρα των Βετεράνων (video)

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021, όμως θα τροφοδοτεί τις αμφισβητήσεις στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και ενδέχεται να “απονομιμοποιήσει” τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών, σημείωσε. “Ίσως αυτός να είναι ο μόνος στόχος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ”, εκτίμησε.

Ο Τζον Φόρτιερ δήλωσε από την πλευρά του “απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση” της εξουσίας, ακόμη κι αν δεν είναι “η πιο φιλική” ή “η πιο ομαλή.

Θα ήταν καλύτερο να αναγνωρίσει την ήττα του, αλλά αν καθυστερήσει η μετάβαση, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου”, σημείωσε.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις