Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει να στείλει στρατεύματα στο Μεξικό – Θέλει να χτυπήσει τα καρτέλ

«Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας» λέει η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ που ψάχνει διόδους επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο

Σε ανοικτή κόντρα με το Μεξικό βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει εκεί στρατεύματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχετική ερώτηση για το αν θα έστελνε ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Μεξικό για να καταπολεμήσει τα καρτέλ τα οποία χαρακτηρίζει «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

«Θα μπορούσε να συμβεί»,είπε στο Οβάλ Γραφείο μετά την ορκωμοσία του ανέφερε χαρακτηριστικά για να σημειώσει με νόημα πως «έχουν συμβεί πιο περίεργα πράγματα».

Νωρίτερα η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ είχε τονίσει πως θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας της.

Στα πρώτα σχόλιά της μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, η Κλαούδια Σέινμπαουμ σημείωσε πως ορισμένες από τις αρχικές του ανακοινώσεις μοιάζουν πολύ με μέτρα που είχε λάβει στην προηγούμενη θητεία του, ενώ επιδίωξε επίσης να καθησυχάσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση στο Μεξικό θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά τους.

«Σε ό,τι αφορά τα διατάγματα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες, θα ήθελα να πω τα εξής: Ο λαός του Μεξικού μπορεί να είναι βέβαιος πως θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», είπε η Σέινμπαουμ έχοντας στο πλευρό της δύο σημαντικούς υπουργούς.

«Είναι πάντοτε σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι», πρόσθεσε.Απαντώντας στις αρχικές κινήσεις του Τραμπ να σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση, η Σέινμπαουμ είπε πως η κυβέρνησή της θα ενεργήσει με “ανθρωπιστικό” τρόπο, αν και υποσχέθηκε επίσης ότι θα στείλει ξένους μετανάστες στις χώρες τους.

REUTERS
REUTERS/Henry Romero

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει περισσότερα εκτελεστικά διατάγματα κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα του στην προεδρία, έπειτα από τα μέτρα που εκδόθηκαν χθες, Δευτέρα, για τον χαρακτηρισμό των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών ως τρομοκρατικών οργανώσεων, εκτός από τον υπαινιγμό ότι οι δασμοί στις μεξικανικές και καναδικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Στην τακτική πρωινή συνέντευξη Τύπου, η Σέινμπαουμ σημείωσε πως αν και ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που κηρύσσει την παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκείνη θα επιμείνει για τον σεβασμό του λαού της χώρας της.

Επανέλαβε επίσης πως η κυβέρνησή της θα επιδιώξει τον συντονισμό για την ασφάλεια και άλλα θέματα με τον βόρειο γείτονα, και πως έχει δεσμευθεί για την αναθεώρηση των εμπορικών όρων το 2026.

Το πέσο μείωσε για λίγο τις απώλειές του στη διάρκεια του μηνύματος της Σέινμπαουμ, αν και αργότερα επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σε ένα καλάθι παγκόσμιων νομισμάτων αναφοράς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με Stealth Β-2 το νησί Χαργκ, την «καρδιά» του ιρανικού πετρελαίου - Πλήγματα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
Σε συναγερμό οι χώρες του Κόλπου από τα ιρανικά αντίποινα - Σκοπός να εξαλείψουμε το ιρανικό καθεστώς διαμηνύει ο Τραμπ- Συνεχόμενοι βομβαρδισμοί σε Τεχεράνη και Βηρυτό
Πολυκατοικία
Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται: Ντόναλντ Τραμπ και Χεζμπολάχ υπόσχονται πόλεμο «μακράς διαρκείας»
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν πλήξει περισσότερους από 15.000 στόχους από την έναρξη του πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα πλοία και 5.000 πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή
Σύννεφα καπνού υψώνονται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, εν μέσω της αμερικανο-ισραηλινής αντιπαράθεσης με το Ιράν
Η πρώην Μις Καλιφόρνια επιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη στο Ισραήλ: «Δεν σε αναγνωρίζω πια, θα προσεύχομαι για σένα»
Στην επιστολή της υποστήριξε ακόμη ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «στέλνονται στη Μέση Ανατολή για να θυσιαστούν», ενώ τόνισε ότι αισθάνεται υποχρεωμένη να μιλήσει για τον πόλεμο στη Γάζα
Ντόναλντ Τραμπ και Κάρι Πρίτζιν Μπόλερ