Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ξηλώνει» τα Αμερικανικά ΜΜΕ που εκπέμπουν στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε αργία το προσωπικό των ραδιοφωνικών δικτύων Voice of America (VOA), Radio Free Asia, Radio Free Europe και άλλους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή από τον Ντόναλντ Τραμπ παγώνει αιφνιδιαστικά τις δραστηριότητες ΜΜΕ των ΗΠΑ που θεωρούνται δημοκρατικά αντίβαρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι των Voice of America (VOA), Radio Free Asia, Radio Free Europe και άλλων οργανισμών έλαβαν mail που τους πληροφορεί ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στα γραφεία τους, ενώ ειδοποιήθηκαν να παραδώσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό.

Η ανακοίνωση, που επικρίθηκε σφοδρά από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, εκδόθηκε μία ημέρα αφού ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα που κατατάσσει την κυβερνητική υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα μέσα αυτά (USAGM) στα «άχρηστα στοιχεία της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας».

Ενας από τους εκπροσώπους Τύπου του Λευκού Οίκου έγραψε στο Χ «στο επανιδείν» σε 20 διαφορετικές γλώσσες, για να συνοδεύσει με την ειρωνική αυτή ανάρτηση την ανακοίνωση για το Voice of America που λειτουργεί σε πολλές χώρες και έχει εβδομαδιαίο ακροατήριο 350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της USAGM.

Ο επικεφαλής του Radio Free Europe/Radio Liberty, που ξεκίνησε να εκπέμπει στο σοβιετικό μπλοκ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτήρισε τις περικοπές στην χρηματοδότηση «τεράστιο δώρο στους εχθρούς της Αμερικής».

«Οι ιρανοί αγιατολάχ, οι κινέζοι κομμουνιστές ηγέτες και οι δεσπότες στην Μόσχα και το Μινσκ δεν μπορούν παρά να χαρούν για την εξαφάνιση του Radio Free Europe/Radio Liberty έπειτα από 75 χρόνια» λειτουργίας, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Stephen Capus.

Το Radio Free Asia δημιουργήθηκε το 1996 και είχε ως αποστολή την μετάδοση αλογόκριτων ρεπορτάζ σε χώρες όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα όπως η Κίνα, η Βιρμανία, η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Η Τεχεράνη υπόσχεται «τα ίδια αντίποινα» σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση – Ο Τραμπ αναμένει συμφωνία με το Ιράν τις επόμενες μέρες, όχι εβδομάδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να απειλεί την Τεχεράνη., ενώ σε συνέντευξη στο Fox News, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του προειδοποίησε ότι θα «εξαπολύσει την κόλαση»
Λίβανος
5