Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ περιμένει τον Σι Τζινπίνγκ «σύντομα» στον Λευκό Οίκο

Η «Wall Street Journal», επισημαίνει ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον «βλέπουν» τη συνάντηση Τραμπ - Σι μέσα στον Ιούνιο, μήνα που έχουν γενέθλια και οι δύο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαπολύσει τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Κίνας στο πεδίο του εμπορίου, ανήγγειλε ενδεχόμενη επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο, η εφημερίδα «Wall Street Journal», επισημαίνει ότι ΗΠΑ και Κίνα εργάζονται ενόψει, ενδεχόμενης, συνόδου κορυφής τον Ιούνιο.

Αυτόν τον συγκεκριμένο μήνα έχουν γενέθλια και οι δύο.

Ο Σι Τζινπίνγκ γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1953 και ο Ντόναλντ Τραμπ στις 14 Ιουνίου 1946.

Η Κίνα παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να «επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου» για να αποκλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις.

Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασίασε τις ανακοινώσεις τελωνειακών δασμών, συχνά – αλλά όχι πάντα – ακολουθούμενες από ακυρώσεις τους.

Αύξησε στο 20% τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του.

Το Πεκίνο ανταπέδωσε, ανακοινώνοντας δικούς του δασμούς, ορισμένοι από τους οποίους ανέρχονται στο 15%, σε επιλεγμένα αμερικανικά αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα (σόγια, χοιρινό, κρέας πουλερικών…).

Εξάλλου, η Ουάσινγκτον προχώρησε στην επιβολή υψηλών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, απόφαση που αφορά πάνω απ’ όλα την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα χάλυβα στην υφήλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ μίλησαν τηλεφωνικά στις 17 Ιανουαρίου, μερικά 24ωρα προτού ορκιστεί ο 78χρονος μεγιστάνας για τη δεύτερη θητεία του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε τον Φεβρουάριο πως μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του κι αφού πήρε ξανά στα χέρια του τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το Πεκίνο δεν επιβεβαίωσε τη συνομιλία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
Ανάλυση New York Times: Ανοιχτό αλλά αβέβαιο το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν ποτέ δεν προφέρει το όνομα του Ουκρανού ομολόγου του. Κι όμως, η ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών επανέρχεται, τροφοδοτούμενη από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 2