Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει και τρίτη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ αν και το Σύνταγμα το απαγορεύει – «Υπάρχουν τρόποι, δεν αστειεύομαι»

Βουλευτής συνέταξε ψήφισμα που ζητά την επέκταση των ορίων της προεδρικής θητείας

Φωτιές άναψε για ακόμη μια φορά με τις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και τρίτη θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη στο NBC εμφανίζεται βέβαιος πως υπάρχουν τρόποι να το πετύχει, αν και το Σύνταγμα των ΗΠΑ το απαγορεύει ρητά, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν αστειεύεται».

«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να το κάνω», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Κυριακής (30/03/2025) με το NBC News, αναφερόμενος στους συμμάχους του.

«Αλλά, εννοώ, βασικά τους λέω ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ξέρετε, είναι πολύ νωρίς στην κυβέρνηση. Επικεντρώνομαι στο τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε αν ήθελε άλλη μια θητεία, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε: «Μου αρέσει να εργάζομαι».

«Δεν αστειεύομαι», είπε όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει. «Αλλά δεν το κάνω, είναι πολύ νωρίς για να το σκέφτομαι».

Όταν ρωτήθηκε αν του έχουν παρουσιαστεί σχέδια που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο Τραμπ είπε: «Υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες θα μπορούσατε να το κάνετε».

Το NBC News ρώτησε για ένα πιθανό σενάριο στο οποίο ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς θα έθετε υποψηφιότητα και στη συνέχεια θα παρέδιδε τον ρόλο στον Τραμπ και απάντησε ότι «αυτή είναι μία» μέθοδος.

«Αλλά υπάρχουν και άλλες», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Όταν του ζητήθηκε να μοιραστεί μια άλλη μέθοδο, ο Τραμπ απάντησε απλώς «όχι».

Η τροποποίηση του Συντάγματος για την κατάργηση του ορίου των δύο θητειών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα απαιτούσε είτε τα δύο τρίτα του Κογκρέσου είτε τα δύο τρίτα των πολιτειών που θα συμφωνούσαν να συγκαλέσουν συνταγματική συνέλευση για να προτείνουν αλλαγές. Καθένας από τους δύο τρόπους θα απαιτούσε στη συνέχεια την επικύρωση από τα τρία τέταρτα των πολιτειών.

Ο Τραμπ έχει σχολιάσει και στο παρελθόν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο αξίωμα, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν τα σχόλια αυτά ως αστεία ή ως τρολάρισμα των επικριτών του από τον πρόεδρο.

Ο βουλευτής Andy Ogles, R-Tenn, συνέταξε ψήφισμα που ζητά την επέκταση των ορίων της προεδρικής θητείας, γεγονός που θα επέτρεπε στον Trump να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο αξίωμα.

Εν τω μεταξύ, ο σύμμαχος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, δήλωσε σε συνέντευξή του στο News Nation ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ «θα θέσει υποψηφιότητα και θα κερδίσει ξανά το 2028». Ο Μπάνον δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι πιστεύει ότι «θα έχουμε μερικές εναλλακτικές λύσεις» για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει μια τρίτη θητεία παρά το ανώτατο όριο των δύο θητειών για την άσκηση της προεδρίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες