Κόσμος

Ο Πομπέο έδωσε… εξηγήσεις στον Τσαβούσογλου για τις κυρώσεις: «Δε θέλουμε να πλήξουμε την Τουρκία»

Διαβεβαιώσεις έδωσε ο Μάικ Πομπέο στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα τη Δευτέρα για τους S-400 δεν έχουν στόχο να «εξασθενίσουν» τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, ο Πομπέο «υπογράμμισε ότι σκοπός των κυρώσεων είναι να εμποδιστεί η Ρωσία να εξασφαλίσει έσοδα, πρόσβαση και επιρροή» στον τουρκικό αμυντικό μηχανισμό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέιλ Μπράουν.

Οι κυρώσεις «δεν έχουν σκοπό να εξασθενίσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ή το επίπεδο ετοιμότητας και το αξιόμαχο της Τουρκίας ή άλλων συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξάλλου «προέτρεψε την Τουρκία να διευθετήσει το πρόβλημα των S-400 κατά τρόπο σύμφωνο προς την αμυντική συνεργασία των χωρών μας επί δεκαετίες» και «να επανέλθει στην τήρηση της υποχρέωσής της ως κράτος μέλος του NATO να αγοράζει εξοπλισμούς συμβατούς με αυτούς του NATO», συμπλήρωσε.

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Απαγόρευσαν εφεξής τη χορήγηση αδειών για την εξαγωγή όπλων στην τουρκική κρατική υπηρεσία που χειρίστηκε την αγορά του ρωσικού συστήματος, την SSB.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων στον πρόεδρο της SSB, τον Ισμαήλ Ντεμίρ, και άλλα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις αμερικανικές κυρώσεις προχθές Τετάρτη.

 

«Για τι είδους συμμαχία πρόκειται; Η απόφαση αυτή είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας», δήλωσε με αγανάκτηση. Έκανε ακόμη λόγο για «πρόσχημα» με στόχο να ανακοπεί η πορεία της Τουρκίας προς την οικοδόμηση ισχυρής «αμυντικής βιομηχανίας» ώστε η χώρα του να γίνει «εκ νέου εντελώς εξαρτημένη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Γάζα: Οι IDF δημοσίευσαν σοκαριστικά βίντεο με μέλη της «Μονάδας Βέλος» να βασανίζουν Παλαιστίνιους – Σκληρές εικόνες
Ένα από τα βίντεο δείχνει τον βάναυσο ξυλοδαρμό δύο αντρών, τους οποίους σέρνουν στο έδαφος σφαδάζοντας με τους IDF να δηλώνουν ότι πρόκειται για τη «Μονάδα Βέλος, τους εκτελεστές της Χαμάς»
Μονάδα Βέλος
Ο δύσκολος δρόμος προς την συμφωνία για την Γάζα: Το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, τα σχέδια του Ερντογάν και ο τελευταίος λόγος στον Τραμπ
Για την συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες είχε αρχικά ασκηθεί βέτο από το Ισραήλ, αλλά ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη συμμετοχή της Άγκυρας
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν
Βίρτζίνια Τζιούφρε: «Τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν ήταν ιπτάμενα μέσα trafficking», «ήθελε να λογοδοτήσουν όλοι οι άνδρες» λέει η συγγραφέας του βιβλίου της
Η δημοσιογράφος που βοήθησε την Τζιουφρέ για τη συγγραφή του βιβλίου «Nobody's Girl» ζητά από τον πρίγκιπα Άντριου να μοιραστεί όλα όσα γνωρίζει για τον παιδεραστή
Το βιβλίο της Βιρτζίνια Τζουφρέ