Κόσμος

Ο Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Τραμπ για την προτεινόμενη εκεχειρία με την Ουκρανία – «Συγκρατημένα αισιόδοξο» δηλώνει το Κρεμλίνο

«Υπάρχουν ακόμη πολλά για να γίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη θέση του Τραμπ»

Μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την πρόταση για εκεχειρία στην Ουκρανία, έκανε γνωστό σήμερα, Παρασκευή (14.03.25) το Κρεμλίνο.

Στο μήνυμα που εστάλη Ντόναλντ Τραμπ μέσω του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου, αναφέρεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε πληροφορίες για τις σκέψεις της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία και ότι υπάρχουν λόγοι για «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες αργά το βράδυ της Πέμπτης (13.03.25) με τον Στιβ Γουίτκοφ, τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, στη Μόσχα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία. Ακούσατε μία πολύ σημαντική δήλωση χθες από τον πρόεδρο Πούτιν, που απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου. Είπε ότι υποστηρίζει την θέση του προέδρου Τραμπ για τους όρους μίας διευθέτησης, αλλά διατύπωσε ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από κοινού», είπε ο Πεσκόφ.

«Κατά συνέπεια, ναι, πράγματι, υπάρχουν ακόμη πολλά για να γίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς την θέση του κ. Τραμπ».

«Οταν ο κ. Γουίτκοφ θα δώσει όλες τις πληροφορίες στον πρόεδρο Τραμπ, θα ορίσουμε τον χρόνο για μία συνομιλία» ανάμεσα στον ρώσο και τον αμερικανό ηγέτη, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το «ναι» υπό όρους του Πούτιν στην εκεχειρία

Η Ρωσία συμφωνεί με τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν «πολλά ερωτήματα» σχετικά με τις προτάσεις για εκεχειρία 30 ημερών, δήλωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αμφισβητώντας το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να οδηγήσει σε «μακροπρόθεσμη ειρήνη», η οποία «θα εξαλείψει τους αρχικούς λόγους της κρίσης».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την παρουσία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η Μόσχα φέρεται επίσης να έχει παρουσιάσει έναν «κατάλογο αιτημάτων» στις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση της διεκδίκησης της Ρωσίας στην Κριμαία και σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Πούτιν ήταν «πολύ προβλέψιμες» και «πολύ χειριστικές», προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που συμφώνησε με τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω σχόλια του Πούτιν έγιναν την ώρα που ο Στιβ Γουίτκοφ έφτανε στη Μόσχα ενόψει των συνομιλιών για την Ουκρανία με τον ρώσο πρόεδρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία ζητά βοήθεια από τη Γερμανία για την ανάλυση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους που συνετρίβη
Ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, τέσσερις σύμβουλοί του και το τριμελές πλήρωμα του αεροσκάφους σκοτώθηκαν
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Γαλλία: Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για ουκρανική επίθεση με στόχο την κατοικία του Πούτιν
«Η Ουκρανία και οι εταίροι της είναι προσηλωμένοι σε μια πορεία ειρήνης, ενώ η Ρωσία έχει επιλέξει να συνεχίσει και να εντείνει τον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας» είπε πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο
Εμανουέλ Μακρόν
Ο Πούτιν και το «μυστικό παλάτι» των 100 εκατ. λιρών στην κατεχόμενη Κριμαία – Κρυοθάλαμος, ιδιωτικό νοσοκομείο και χρυσά μπάνια
Σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, οι εσωτερικοί χώροι ξεπερνούν σε χλιδή άλλα γνωστά παλάτια του Πούτιν - Αποκαλυπτική έρευνα της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι
Βλαντιμίρ Πούτιν 22