Κόσμος

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία «βλέπει» λύση στο θέμα των F-35 μέχρι το τέλος του 2025

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσουν οδηγίες στους επικεφαλής της διπλωματίας τους ώστε «να βρεθεί ένας τρόπος να μπει τέλος»

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε μια λύση μέχρι τα τέλη του έτους», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπάρακ, σε σημερινή (29.06.2025) συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, για το θέμα των F-35.

Ο Μπάρακ πιστεύει ότι η διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα θα πρέπει να επιλυθεί. Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσουν οδηγίες στους επικεφαλής της διπλωματίας τους ώστε «να βρεθεί ένας τρόπος να μπει τέλος».

Το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία –αν και σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ– επειδή αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του συστήματος S-400 θα επέτρεπε στη Ρωσία να συλλέγει πληροφορίες για τις δυνατότητες αυτών των μαχητικών αεροσκαφών.

«Ο Αλ Σάρα δε μισεί το Ισραήλ»

Μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι αναγκαίο να συναφθούν ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ του εβραϊκού κράτους από τη μία και της Συρίας και του Λιβάνου από την άλλη, δήλωσε επιπλέον ο πρεσβευτής.

«Ο (μεταβατικός) πρόεδρος (της Συρίας) Αλ Σάρα ανέφερε ότι δεν μισεί το Ισραήλ και ότι επιθυμεί ειρήνη στα σύνορα (των δύο χωρών). Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και με τον Λίβανο. Μια συμφωνία με το Ισραήλ είναι αναγκαία», είπε ο Μπάρακ, που είναι και ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Συρία.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «είχε εξαιρετικές σχέσεις» με το Ισραήλ και «αυτό μπορεί να ξαναγίνει». «Θα υπάρχει επομένως μια συζήτηση, ένας διάλογος. Με τη Συρία και το Ισραήλ είναι παρόμοια (η κατάσταση) και με τον Λίβανο και το Ισραήλ, επίσης» υποστήριξε.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος ότι «στο εγγύς μέλλον» θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Μέση Ανατολή είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν νέο διάλογο (…) Οι λαοί έχουν κουραστεί από την ίδια επωδό και πιστεύω ότι θα δείτε όλον τον κόσμο να επιστρέφει στις Συνθήκες του Αβραάμ, ιδίως αφού επιλυθεί η κατάσταση στη Γάζα. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή γραμμή Τραμπ για Ιράν: Τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα ή στρατιωτική επέμβαση – Τα σενάρια που εξετάζει
Ο Τραμπ φέρεται να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης εντός του έτους, ακόμη και με στόχο την ανατροπή του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ντόναλντ Τραμπ
Μαγευτικές εικόνες από τη χιονισμένη Νέα Υόρκη - Στα 50 εκατοστά το χιόνι και απαγόρευση κυκλοφορίας
«Η πόλη δεν έχει βιώσει κακοκαιρία τέτοιου μεγέθους εδώ και δέκα χρόνια» σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Tο φαινόμενο δεν έχει κορυφωθεί ακόμα
Χιονοθύελλα στη Νέα Υόρκη 6
Νετανιάχου: «Εξάγωνο συμμαχιών με Ελλάδα και Κύπρο ενάντια στους ριζοσπάστες εχθρούς της Μέσης Ανατολής»
«Τόσο ο ριζοσπαστικός σιιτικός άξονας, τον οποίο έχουμε χτυπήσει πολύ σκληρά, όσο και ο αναδυόμενος, ο ριζοσπαστικός σουνιτικός» είναι κατά τον Νετανιάχου οι αντίπαλοι του Ισραήλ
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου 12
Μεξικό: Ο στρατός σκότωσε τον πανίσχυρο βαρόνο ναρκωτικών, Νεμέσιο Οσεγκέρα – Ταραχές στο Χαλίσκο και το Μιτσοακάν
Ήταν αρχηγός σε ένα από τα βιαιότερα καρτέλ στο Μεξικό σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ - Πρόσφατα η Ουάσινγκτον το χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση»
REUTERS 5