Στπ «κόκκινο» βρίσκονται οι πολιτικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις στη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Πίτερ Μάντελσον, που είχε διοριστεί από τον Κιρ Στάρμερ, συνδέεται με το σκάνδαλο της υπόθεσης Τζέφρι Επστάιν.
Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα (05.02.2026) πως δεν ήξερε πόσο στενή ήταν η σχέση του Πίτερ Μάντελσον με τον Τζέφρι Επστάιν, όταν τον διόρισε στη θέση αυτή τον Δεκέμβριο του 2024.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Επστάιν και είπε πως δεν γνώρισε ότι ήταν στενός φίλος του σεξουαλικού εγκληματία που έχει πεθάνει.
Ο ίδιος τόνισε δήλωσε ακόμα πως πρέπει επίσης να τηρήσει το αίτημα της αστυνομίας να μην δημοσιοποιήσει τίποτα που θα μπορούσε να προκαταλάβει την έρευνα.
Αρχικά, ο Κιρ Στάρμερ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πίτερ Μάντελσον, στην προσπάθεια να κατευνάσει την οργή από όλο το πολιτικό φάσμα και λέγοντας ότι λυπάται που πίστεψε στα «ψέματά» του πριν τον διορίσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Στάρμερ είναι υπό τεράστια πίεση, ακόμη και από βουλευτές του Εργατικού κόμματός του μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.
Έγγραφα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα περιελάμβαναν emails που υπογράμμιζαν πόσο στενή ήταν η σχέση αυτή, και υποδήλωναν πως ο Μάντελσον είχε διαρρεύσει κυβερνητικά έγγραφα στον Επστάιν, αλλά και ότι ο Επστάιν είχε καταχωρήσει πληρωμές στον Μάντελσον ή τον τότε σύντροφο και νυν σύζυγό του.
Η θέση του Στάρμερ απειλείται
«Ήταν δημόσια γνωστό για κάποιο καιρό πως ο Μάντελσον ήξερε τον Επστάιν, αλλά κανείς μας δεν ήξερε το βάθος και το σκοτάδι αυτής της σχέσης», δήλωσε ο Στάρμερ στην έναρξη μιας ομιλίας στο Χάστινγκς, στην ανατολική Αγγλία.
Ο Μάντελσον, που ήταν υπουργός της κυβέρνησης όταν οι Εργατικοί ήταν και πάλι στην εξουσία πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, παραιτήθηκε προχθές Τρίτη (03.02.2026) από την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων, λόγω των σχέσεών του με τον Επστάν και τώρα τελεί υπό αστυνομική έρευνα για φερόμενη παράβαση καθήκοντος στη διάρκεια της θητείας του.
Έχει πει ότι δεν θυμάται να είχε λάβει πληρωμές και δεν έχει σχολιάσει δημόσια σχετικά με τους ισχυρισμούς για έγγραφα που διέρρευσαν. Δεν έχει απαντήσει σε μηνύματα που του ζητούν να σχολιάσει.
Ο Στάρμερ απέλυσε τον Μάντελσον τον Σεπτέμβριο του 2025, όμως οι αντίπαλοι του και ακόμη κι εκείνοι στο κόμμα του έχουν πει πως οι νέες αποκαλύψεις θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κρίση του. Με τις δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν ότι η δημοτικότητα του Στάρμερ είναι ήδη πολύ χαμηλή, ορισμένοι στο κόμμα του λένε πως η θέση του απειλείται.
Το κόστος δανεισμού της Βρετανίας αυξήθηκε σήμερα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να επιβιώσει από τον αντίκτυπο της υπόθεσης.
«Μου είπε ψέματα»
Αντιμετωπίζοντας όλο και περισσότερες επικρίσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ομιλία του για να κατακρίνει οργισμένος τον Μάντελσον, λέγοντας πως οι τελευταίες αποκαλύψεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Κατηγόρησε τον Μάντελσον ότι δεν εισήλθε στη δημόσια υπηρεσία επειδή πίστευε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
«Μου είπε ψέματα, ψέματα, με εξαπάτησε», είπε. «Καταλαβαίνω την οργή και την απογοήτευση των Εργατικών βουλευτών για αυτό που συνέβη… Πραγματικά μοιράζομαι αυτήν την οργή και την απογοήτευση, ήταν αισθητή χθες. Δεν εκπλήσσομαι».
Απευθυνόμενος στα θύματα του Έπστιν είπε: «Λυπάμαι. Λυπάμαι για αυτό που έγινε σε σας, λυπάμαι που τόσοι πολλοί άνθρωποι με εξουσία σας απογοήτευσαν, λυπάμαι που πίστεψα τα ψέματα του Μάντελσον και τον διόρισα».
Εξέφρασε ωστόσο την επιθυμία να παραμείνει στην εξουσία. «Προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή την απαραίτητη εργασία για τη χώρα μας», είπε.
Ο Στάρμερ είπε ότι θέλει να δημοσιοποιήσει τη σύσταση ασφαλείας που του δόθηκε όταν επέλεξε τον Μάντελσον για τη θέση του πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, αλλά είπε επίσης ότι πρέπει να τηρήσει το αίτημα της αστυνομίας να μην κάνει τίποτα που θα μπορούσε να προκαταλάβει την έρευνα.
«Όσο απογοητευτικό είναι για μένα προσωπικά αυτό –και είναι– δεν θα κάνω οποιοδήποτε βήμα, όσο κι αν είναι δελεαστικό πολιτικά, όσο κι αν είναι δημοφιλές, που θέτει σε κίνδυνο τη δικαιοσύνη για τα θύματα», είπε.