Κόσμος

“Οι αγορές έχουν γίνει άπληστες”

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα δος Σάντος, που παρουσίασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι αγορές έχουν γίνει "άπληστες".

“Υπάρχει μία μορφή απληστίας των αγορών όσον αφορά τα μέτρα αυτής της φύσης (της λιτότητας)”, δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Publico.

“Πήραμε σκληρά μέτρα, επιβάλλαμε θυσίες, όμως δεν γνωρίζουμε ποτέ τί επιπλέον θα απαιτήσουν οι αγορές και ίσως μας πουν ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Οτι θέλουν κι άλλα. Όμως δεν μπορώ να δω τί άλλο μπορούμε να κάνουμε”, πρόσθεσε.

 Υπό την πίεση των αγορών και των Βρυξελλών η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναγκάστηκε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που εξασφαλίζει τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους της χώρας από το 7,3% του ΑΕΠ που είναι φέτος στο 4,6% στο τέλος του 2011.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπει αύξηση των φόρων, τη μείωση πολλών κοινωνικών και οικονομικών προνομίων καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης δαπανών.

“Είμαι σίγουρος για την άμεση επίδραση αυτών των μέτρων”, υπογράμμισε ο δος Σάντος. “Το σύνολο αυτών των μέτρων είναι αρκετά δυνατό ώστε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση”.

Ο δος Σάντος, το κόμμα του οποίου ηγείται μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μία πολιτική συμφωνία με την αντιπολίτευση που θα επιτρέψει την έγκριση του προϋπολογισμού, προκειμένου να αποφευχθεί, σε περίπτωση αποτυχίας, η παράλυση της οικονομίας εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

“Αν αποτύχουμε κάποιος από το εξωτερικό θα έρθει και θα μας επιβάλλει πολύ πιο σκληρούς όρους”, υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sic το βράδυ του Σαββάτου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ ταυτοποίησε τη σορό του αρχηγού της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, 20 ημέρες μετά την επίθεση στη Γάζα
Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, δήλωσε ότι έχουν επιβεβαιώσει με «DNA και άλλους ελέγχους» ότι η σορός ανήκε όντως στον Μοχάμεντ Σινουάρ
Ισραήλ - Λωρίδα της Γάζας
«Το Ισραήλ μας κόβει την επικοινωνία και την πρόσβαση στο διαδίκτυο» λένε ακτιβιστές μετά το «μπλόκο» του Madleen που πάει στη Γάζα
Μετά από 8 μέρες στη θάλασσα, το πλήρωμα σκοπεύει να φτάσει στη Γάζα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από το Ισραήλ, όμως οι ακτιβιστές τονίζουν ότι «οι επόμενες 24 ώρες είναι πολύ κρίσιμες»
Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ στέκεται δίπλα σε παλαιστινιακή σημαία μετά την επιβίβασή της στο πλοίο Madleen και πριν αποπλεύσει για τη Γάζα μαζί με ακτιβιστές του Συνασπισμού Στόλου της Ελευθερίας 32