Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ «δείχνουν» την Ουκρανία για την επίθεση με drones στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ «δείχνουν» την Ουκρανία για την επίθεση με drones στη Ρωσία

Κατάσκοποι της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drone που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα εναντίον της Ρωσίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή στη Ρωσία φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις ΗΠΑ, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί, αναφέρουν οι New York Times.

Οι ΗΠΑ υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας, προσθέτουν.

«Είπαμε αμέσως πως πίσω απ’ αυτό βρισκόταν το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα.

 

«Τελικά δεν έχει μεγάλη διαφορά ποια από τις μονάδες του καθεστώτος του Κιέβου βρισκόταν πίσω απ’ αυτό. Το καθεστώς του Κιέβου βρισκόταν πίσω απ’ αυτό, το ξέρουμε αυτό, το γνωρίζουμε, και θα προχωρήσουμε σ’ αυτή τη βάση», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι με την επίθεση προσπάθησε να σκοτώσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ουκρανική ανάμιξη.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης υποστηρίξει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άποψη που η Ουάσινγκτον απέρριψε ως γελοία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις