Συμβαίνει τώρα:
Σοβαρο τροχαίο στον Κηφισό στο ύψος της Αχαρνών - Από μια λωρίδα η κίνηση
Κόσμος

Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν και την Ισπανία

Μόνον τον μήνα Απρίλιο του φετινού έτους, η φυγή των κεφαλαίων προς το εξωτερικό έφθασε τα 26,6 δισ. ευρώ, έναντι θετικού ενεργητικού 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2011.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο όγκος των κεφαλαίων που απέσυραν οι επενδυτές από την Ισπανία για να τα τοποθετήσουν στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει ήδη τα 120 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την κεντρική τράπεζα της χώρας, απηχώντας τις ανησυχίες που αναφύονται για την οικονομία της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν ένα ρεκόρ αφότου έχει ξεκινήσει η στατιστική καταγραφή τους, στα 1990, κι εύλογα σημαίνουν πως οι ξένοι και Ισπανοί επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες.

Με τα 121,9 δισ. ευρώ που έχουν αποδημήσει από τις αρχές Ιανουαρίου, η τάση αυτή είναι ιδιαζόντως ισχυρότερη από το σύνολο του 2011, όπου είχαν διαρρεύσει από τη χώρα συνολικά 68,3 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2011, η Ισπανία είχε θετικό ενεργητικό 24,2 δισ. ευρώ στο εμπορικό της ισοζύγιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται και οι τοποθετήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας.

Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια που κατέχουν ξένοι επενδυτές στην Ισπανία με τη μορφή δανείων και καταθέσεων, όπως και χαρτοφυλάκια μετοχών και τίτλων χρέους της χώρας.

Και το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχει απολέσει σχεδόν το 20% της αξίας του από την έναρξη του έτους, ενώ ο όγκος του χρέους που κατακρατείται από τους ξένους επενδυτές ανερχόταν μόλις στο 37% τον Απρίλιο, έναντι 53,7% προ ενός έτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Αν κερδίσουν τις εκλογές οι Δημοκρατικοί οι ΗΠΑ θα βιώσουν εικόνες παρόμοιες με της Θέουτα»
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η επιστροφή των Δημοκρατικών στην εξουσία θα σηματοδοτούσε τη μαζική είσοδο μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό
Ντόναλντ Τραμπ
Ζώνη Σένγκεν: Τι προβλέπεται για την Ισπανία μετά την κρίση με τους μετανάστες στη Θέουτα
Η πρόταση της Τζόρτζια Μελόνι βρήκε άμεση υποστήριξη από τη Φινλανδία και, στη συνέχεια, από τη Δανία, προκαλώντας νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μετανάστες Θέουτα, Ισπανία
Φον ντερ Λάιεν για Θέουτα: «Οι επικίνδυνες διελεύσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως» – Η Φινλανδία ζητεί την αναστολή της Ισπανίας από τη Σένγκεν
Σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα γαλλοϊσπανικά σύνορα και διπλωματική σύγκρουση Μαδρίτης - Ρώμης
Μετανάστες, Ισπανία, Θέουτα
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες