Κόσμος

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους μέσα στο Νοέμβριο!

Οι ομάδες των τζιχαντιστών σκότωσαν 5.042 ανθρώπους τον Νοέμβριο, κάτι που αποδεικνύει ότι τα κινήματα αυτά είναι «πιο ισχυρά από ποτέ», σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το Ιράκ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων και ακολουθούν η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Συρία, όπως αναφέρει η έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από το BBC World Service και το κέντρο έρευνας για τη ριζοσπαστικοποίηση του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου (ICRS).

Συνολικά καταγράφηκαν 664 επιθέσεις. Δεκαέξι διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ή θεωρήθηκαν υπεύθυνες, το 60% εκ των οποίων δεν έχει καμία σχέση με την αλ Κάιντα, την τρομοκρατική οργάνωση που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν ο μεγαλύτερος εχθρός της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε η έρευνα.

Σχεδόν οι μισές επιθέσεις, το 44%, ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους που δρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ. Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για 2.206 θανάτους σε 308 επιθέσεις. Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία είναι στη δεύτερη θέση με 801 νεκρούς σε 30 επιθέσεις.

Οι αριθμοί αυτοί είναι «εκπληκτικοί αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τρία χρόνια ο δυτικός κόσμος είχε πει “έχει τελειώσει. Η αλ Κάιντα βρίσκεται σε παρακμή, είναι νεκρή, την έχουμε κερδίσει στρατηγικά”», σχολίασε ο Πέτερ Νόιμαν, ερευνητής του Κινγκς Κόλετζ.

«Όλος ο κόσμος πίστευε ότι η Αραβική Άνοιξη θα φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τώρα έχουμε ένα τζιχαντιστικό κίνημα σε μέρη του κόσμου όπου δεν μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε ότι θα εμφανιζόταν» τέτοιο, πρόσθεσε ο Νόιμαν.

 Πάντως οι συντάκτες της έρευνες αναγνωρίζουν του περιορισμούς της, κυρίως σε ένα περιβάλλον εμφύλιου πολέμου όπου είναι δύσκολο να αποδοθούν κάποιες ενέργειες σε μια συγκεκριμένη ομάδα και η συλλογή πληροφοριών είναι δύσκολη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower 1
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr