Κόσμος

ΟΗΕ για Σουδάν: Άνευ προηγουμένου η κατάσταση – Στέλνεται ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε σήμερα να στείλει στο Σουδάν τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Στεφάν Ντούτζαρικ σε μια ανακοίνωσή του, δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος».

Για αυτό τον λόγο ο Γκουτέρες αποφάσισε να στείλει «αμέσως στην περιοχή» τον Γκρίφιθς «λόγω της ταχείας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν».

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα του μήνα, όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ((RSF), μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο. Στις εχθροπραξίες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο. Πρόκειται όμως για απολογισμό πολύ υποτιμημένο.

«Ανησυχούμε πολύ για τον άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο (αυτής της κρίσης) σε όλους τους Σουδανούς και στην περιοχή συνολικά», πρόσθεσε ο Ντούτζαρικ.

«Για ακόμη μια φορά, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις υποδομές, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων εγκαταλείπουν τις ζώνες μαχών, να σεβαστούν τους εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις βοήθειας και να προστατέψουν το ιατρικό προσωπικό, τις ιατρικές εγκαταστάσεις» συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Από την έναρξη των εμπόλεμων συρράξεων δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, έχουν τραπεί σε φυγή, πήγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.

Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, ενώ στρατός και (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα την παράταση μιας εκεχειρίας που έχει κατ’ ελάχιστον τηρηθεί, αλλά έχει επιτρέψει την απομάκρυνση από την χώρα ξένων υπηκόων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και έως και 270.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή από μάχες που επηρεάζουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στη χώρα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1