Κόσμος

Oικολογική ψύξη και θέρμανση από … αμμωνία !

Θα αναδειχθούν πολλά πλεονεκτήματα,   για την προστασία του περιβάλλοντος...

Αντλίες θερμότητας που εκμεταλλεύονται τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας,  ανάπτυξε μια ομάδα επιχειρήσεων από τη Σερβία και τη Σλοβενία. 

Συγεκκριμένα,  ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης νερού, το οποίο προορίζεται για εφαρμογές οικιακής θέρμανσης.

Η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου έγινε στην πόλη Λένταβα της Σλοβενίας. Εκεί, έγινε εκμετάλλευση του γεωθερμικού πηγαδιού της πόλης για τη θέρμανση κτιρίων διαφόρων τύπων.

Η θερμοκρασία του νερού (70 βαθμών Κελσίου) κατόπιν της χρήσης του, για θέρμανση έπεφτε στους 50 βαθμούς Κελσίου, επίπεδο ακατάλληλο τόσο για θέρμανση χώρου όσο και για επαναφορά στο γεωθερμικό πηγάδι.

Ο καθηγητής Ντάρκο Γκορίκανετς, από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του τμήματος Υδρο-Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Ζόραν Στεφάνοβιτς ανέπτυξαν μια αντλία που μπορεί να επαναφέρει το χρησιμοποιημένο νερό στους 85 βαθμούς Κελσίου και να το καταστήσει εκ νέου κατάλληλο για θέρμανση χώρου.

Η καινοτομία της αντλίας,   έγκειται στη χρήση αμμωνίας ως ψυκτικό υγρό. Η αμμωνία σε αντίθεση με το ισοβουτάνιο δεν είναι εκρηκτικό υλικό, ενώ σε σύγκριση με το φρέον δεν είναι επιβλαβής για το στρώμα του όζοντος.

Η αντλία μπορεί να θερμάνει το νερό στους 85 βαθμούς Κελσίου, αλλά μπορεί να κάνει και το αντίστροφο: να ψύξει το νερό, ώστε να μπορεί να επανεισαχθεί στο έδαφος.

Ο καθηγητής Στεφάνοβιτς δήλωσε πως « όχι μόνο αποτελεί επίτευγμα η ανάπτυξη και κατασκευή μιας χημικής φυγόκεντρου αντλίας (HTH), αλλά θα αναδειχθούν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τον τομέα των κατασκευών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απίστευτο επεισόδιο του Τραμπ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής στον Λευκό Οίκο: Η «γενοκτονία λευκών» και η ατάκα «λυπάμαι που δεν έχω αεροπλάνο να σου χαρίσω»
Ο Σίριλ Ραμαφόσα είναι «πραγματικά αξιοσέβαστος σε ορισμένους κύκλους» αλλά «λιγότερο αξιοσέβαστος σε άλλους» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ
O πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ