Κόσμος

Οίκος Fitch: Απειλεί με υποβαθμίσεις τις χώρες που θα εκλέγουν λαϊκιστές

Τυχόν εκλογικές νίκες λαϊκιστικών κομμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών μελών της ευρωζώνης, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, στέλνοντας ένα μήνυμα που αφορά ιδιαίτερα την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Οι χώρες οι οποίες γίνονται πιο κλειστές στο διεθνές εμπόριο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Φιτς σε μια ανακοίνωσή του για την άνοδο των λαϊκιστικών πολιτικών.

«Για χώρες οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό διεθνούς ολοκλήρωσης, όπως αυτές που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ υψηλά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη που συνδέονται με μια λαϊκιστική μεταβολή του status quo. Υπό αυτές τις περιστάσεις, θα ήταν πιθανές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου», εξήγησε ο οίκος.

Στο κείμενο του Φιτς δεν κατονομάζονται οι χώρες οι οποίες διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Ωστόσο, η δημοσιοποίησή του καταγράφεται καθώς η Ιταλία οδεύει προς ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον επόμενο μήνα, που εκτιμάται πως μπορεί να πυροδοτήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση ήττας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Στο μεταξύ η Γαλλία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου εν μέσω της ανόδου του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν. Η αξιολόγηση του Φιτς σήμερα για την Ιταλία τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB+ με αρνητική προοπτική. Η Γαλλία αξιολογείται από τον ίδιο οίκο στη βαθμίδα AA με σταθερή προοπτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία περιμένει το «Habemus Papam» - Συνεδριάζουν ξανά οι Καρδινάλιοι, τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα
Οι 133 Καρδινάλιοι αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά (σήμερα) στις 10:30 το πρωί - Αυξάνονται οι πιθανότητες για την ανάδειξη του νέου Αγίου Πατέρα - Τι διαδικασία ακολουθείται με το που βγει λευκός καπνός
Κόσμος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου 6
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία