Κόσμος

Ομπάμα: Σε ποιόν ξένο ηγέτη έκανε το τελευταίο του επίσημο τηλεφώνημα

Το τελευταίο του επίσημο τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα το φύλαξε φυσικά για την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, την οποία ευχαρίστησε για «την ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγετική της στάση».

«Με δεδομένα τα οκτώ χρόνια φιλίας και συνεργασίας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι είναι πρέπον το τελευταίο του τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη να είναι με την καγκελάριο Μέρκελ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα συμμετείχε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία, όπως και ο σύζυγος της Μέρκελ Γιόακιμ Σάουερ.

Οι Ομπάμα είπαν στους Μέρκελ και Σάουερ ότι εκτιμούν «την πρoσωπική τους φιλία» και τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον αυτά τα οκτώ χρόνια.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι αναγκαία για να διασφαλισθεί ένας «σταθερός διαντλαντικός δεσμός» και μία «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Αγγελα Μέρκελ έκανε ένα «ολέθριο σφάλμα» ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας της στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μετατραπεί σε «όχημα της Γερμανίας».

Η Μέρκελ απάντησε ότι θα περιμένει την ορκωμοσία του Τραμπ για να δώσει την απάντησή της στη δήλωση. «Στη συνέχεια θα συνεργασθούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης